İran’dan kırmızı bayraklı intikam mesajı

İran’dan kırmızı bayraklı intikam mesajı

General Kasım Süleymani’nin Bağdat’ta öldürülmesi sonrası İran’ın Kum Kenti’ndeki Camekan Camii’nin kubbesine kırmızı bayrak asıldı.

Rengiyle “intikam” ya da “savaş ilanı” olarak yorumlanan bayrağın üzerinde yazan yazı ise merak uyandırdı. Aslında bayrağın mesajı renginden ziyade üzerinde yazan 1400 yıllık sloganda saklı. Peki, kubbeye asılan bayrağın üzerinde ne yazıyor? İşte cevabı…

CNNTURK.com’dan Mehmet Kerem Hançer’in haberi

İran Devrim Muhafızlarına Bağlı Kudüs Güçlerinin Komutanı General Kasım Süleymani, Irak’ın başkenti Bağdat’ta ABD tarafından aracı vurularak öldürüldü. İran başta olmak üzere Şii dünyasının genelinde büyük infiale yol açan suikast sonrası dünya diken üzerinde yaşanan gelişmelere kilitlendi. Suikasttan bir gün sonra İran’ın Kum kentinde bulunan Camekan Camii’nin kubbesine asılan bayrak ise İran kültürünü ve Şii inancının detaylarını bilenler tarafından hemen “intikam” mesajı olarak yorumlandı.

Seçilen cami ve “Deccal” mesajı

Kubbesine bayrak asılan cami hem İran’da hem de Şii dünyasında oldukça kutsal kabul ediliyor. Caminin, Şii inancına göre kıyamete yakın gelip Deccal’la savaşacağı söylenen 12. İmam Mehdi’nin emriyle yapıldığına inanılıyor. İranlı yöneticilerin zaman zaman ABD ve İsrailli yöneticilere karşı kullandığı “Deccal” benzetmesi düşünüldüğünde, bayraktan önce bayrağın kubbesine asıldığı cami başlı başına mesaj taşıyor.

1400 yıllık slogan

Gelelim bayrakta yazan yazıya… Kırımız renkli bayrağın üzerinde, Arapça “Ya el saratel Huseyn!” yani “Ey Hüseyin’in intikamı!” yazıyor. Bu cümlede saklı olan anlam ise 14 asır önce Kerbela’da yaşanan faciaya kadar dayanıyor. Hz. Muhammed’in torunu Hz. Hüseyin’in 72 yakınıyla birlikte Kerbela’da şehit edilmesi sonrası, taraftarlarının intikamını almak için bu sloganı kullandıkları tarihi kaynaklarda yer alıyor.

Bu sloganın seçilmesi ise Kasım Süleymani suikastının Kerbela faciası gibi acı verdiğini ve intikam arzusunun da Hz. Hüseyin’in katillerine karşı duyulan intikam isteği gibi olduğunu ifade ediyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *