İran’dan gelen açıklamalar

İran’dan gelen açıklamalar

İran Genelkurmay Başkanı Bakıri “ABD’nin her türlü yeni adımına daha ezici ve kesin bir karşılık vereceğiz” denilirken BM’ye sunulan mektupta “Savaş peşinde değiliz” ifadeleri kullanıldı.

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, İran tarafından Irak’taki Ayn el-Esed Hava Üssü‘ne balistik füzelerle düzenlediği saldırıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, bunun Süleymani’nin öldürülmesine karşılık İran silahlı kuvvetlerinin gücünün küçük bir göstergesi olduğunu belirterek, “ABD’nin her türlü yeni adımına daha ezici ve kesin bir karşılık vereceğiz.” ifadelerini kullandı.

ABD yöneticilerinin, “dünyanın geniş bir coğrafyasına yayılan İran’ın gücünü anlamalarının ve bu konuda ilkeli bir tutum benimsemelerinin zamanının geldiğini” savunan Bakıri, ABD’nin, en kısa sürede ordusunu bölgeden çıkarması gerektiğini bildirdi.

Birleşmiş Milletler’e mektup: Savaş peşinde değiliz

İran devlet medyasının haberine göre, Tahran yönetimi Devrim Muhafızları Ordusu’nun ABD’nin Irak’taki Ayn el-Esed Hava Üssü’nü onlarca balistik füzeyle vurmasının ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e mektup gönderdi.

Mektupta, “Savaş peşinde değiliz. Bize karşı yapılacak her türlü askeri maceracılığa karşı uyarıda bulunuyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Zarif: Savaş istemiyoruz

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Devrim Muhafızları Ordusu tarafından ABD’nin Irak’taki üslerine düzenlenen saldırılarla ilgili Twitter hesabından açıklamalarda bulundu.

Gerçekleştirdikleri saldırıların uluslararası yasalara uygun olduğunu savunan Zarif, “İran, vatandaşlarına ve üst düzey yetkililerine yönelik korkakça silahlı saldırıya karşı kendini savunmak için, BM Sözleşmesinin 51’inci maddesi uyarınca tedbirler aldı ve sonuçlandırdı.” değerlendirmesinde bulundu.

Zarif, “Biz gerginlik veya savaş istemiyoruz, ancak herhangi bir saldırı olursa buna karşı kendimizi koruyacağız.” ifadesini kullandı.

Devrim Muhafızları Ordusu tarafından yapılan yazılı açıklamada, İranlı general Kasım Süleymani’nin intikam operasyonu kapsamında, ABD’nin Irak’taki Ayn el-Esed Hava Üssü’nün onlarca karadan karaya balistik füzeyle vurulduğu belirtilmişti.

Saldırıda 80 Amerikan askeri öldürüldü iddiası

İran devlet televizyonu, Devrim Muhafızları Ordusu kaynaklarına dayandırdığı haberinde füzelerin üsteki hassas ve hayati noktalara isabet ettiği, en az 80 ABD askerinin öldürüldüğü, birçok insansız hava uçağının, helikopterin ve askeri teçhizatın ciddi hasar aldığını iddia etti.

Haberde ayrıca ABD’ye ait 104 noktanın da İran’ın hedefinde olduğu ve Washington’ın yeni bir adım atması durumunda buralara saldırı düzenleneceği kaydedildi.

Öte yandan İran devlet televizyonuna bağlı yayın yapan İngilizce haber kanalı Press TV ise 80 ABD askerinin öldürüldüğü iddiasını doğrulatamadığını belirtti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *