Japonya basınında Ghosn’un kaçışı: Japon adalet sistemine “hakaret” 

Japonya basınında Ghosn’un kaçışı: Japon adalet sistemine “hakaret” 

Japon basını, ev hapsinde bulunan ve en çok izlenen şüpheli Carlos Ghosn’un ülkeden kaçmasına sert tepki gösterdi.

Otomotiv devi Renault-Nissan-Mitsubishi ortaklığının eski CEO’su Carlos Ghosn’un yolsuzluktan yargılandığı Japonya’dan kaçması ülkede büyük bir şaşkınlık yarattı. Japonya hükümeti ve yargısı Carlos Ghosn’un nasıl kaçmış olabileceğini sorgularken basının büyük bir kısmı Fransız yöneticiyi sert dille kınadı.

Euronews’un aktardığına göre, ülkenin en çok basılan ve muhafazakar çizgisiyle bilinen Yomiuri Shimbun gazetesi, Ghosn’un yargıdan kaçmasını “zavallılık ve korkaklık” olarak yorumladı.

Bu şekilde kaçmanın Japon adalet sistemine “hakaret” olduğunu vurgulayan Tokyo Shimbun gazetesi ise, “Ghosn’un masumiyetini kanıtlamak gibi bir derdinin olmadığını” yazdı.

Asahi Shinbun gazetesine konuşan bir Japon savcı ise, “Ghosn’un ev hapsi kararı bir hataydı, şu ana kadar soruşturma kapsamında yapılan her şey boşa gitti” diyerek sorumlu olan Japon yargısının kendisiyle yüzleşmesi gerektiğini ifade etti.

Dava dosyasını yürüten savcılar, güçlü bağlantıları olan iş adamının kaçma ihmalinin yüksek olduğunu savunarak ev hapsi kararına karşı çıkıyordu.

‘Lübnan’ın Ghosn’u iade etmesi neredeyse imkansız’

Yerel basında çıkan haberlerde Ghosn’un Lübnan’dan iadesini “neredeyse imkansız” olarak değerlendiriliyor.

Lübnan ile Japonya arasında suçluların iadesi anlaşması bulunmuyor. Japonya uzun zamandır, 1972’de İsrail Lod Havaalanı’nda 26 kişiyi öldüren terör saldırısının faillerinden Japon Kozo Okamoto’nun iadesi için Beyrut’a istekte bulunuyor.

Fakat Lübnan yargısı Okamoto’yu hiçbir zaman teslim etmeyi kabul etmedi. Ayrıca Okamoto 2000 yılında Lübnan’da siyasi sığınma hakkı bile aldı.

‘İade için Fransa’dan yardım istenebilir’

Japonya sadece ABD ve Güney Kore ile iade anlaşması imzaladı. Fakat Tokyo’nun muhtemelen Lübnan’la böyle bir anlaşması olan Fransa’dan yardım isteyebileceği yorumu da sıkça gündeme geliyor.

Lübnan Emniyet Genel Müdürlüğü salı günü yaptığı açıklamada, Lübnan asıllı Carlos Ghosn’un ülkeye yasal yollarla giriş yaptığı belirtilerek, hakkında yasal işlemi gerektirecek bir durum olmadığı açıklamıştı.

Avukatlar, Ghosn’un nasıl kaçtığını bilmediklerini iddia ediyor

Ghosn’un kefaletle ev hapsine alınması için büyük rol oynayan avukatları ise olay karşısında şaşkınlıklarını gizlemiyor. Ghosn’un Fransa, Lübnan ve Brezilya pasaportları avukatlarının elindeydi. Şüphelerin odağındaki isim avukat Junichiro Hironaka ise söz konusu olayda herhangi bir rolü almadığını savunuyor.

Ghosn: Adaletten kaçmadım, kendimi zulüm ve siyasi baskılardan özgürleştirdim

Bu hafta basın organlarıyla da iletişime geçebileceğini ifade eden Ghosn, “Şu anda Lübnan’dayım. Artık taraf tutup suçlamalar dayatan Japon yargısının rehinesi değilim. Ben adaletten kaçmadım, kendimi zulüm ve siyasi baskılardan özgürleştirdim.” ifadelerini kullanmıştı.

Kazancını düşük gösterdiği ve kişisel yatırımlarından doğan zararları şirketine ödettiği gerekçesiyle 19 Kasım 2018’de Japonya’da gözaltına alınan Ghosn, 2011’den itibaren 5 yıl boyunca maaşını toplam 5 milyar yen (yaklaşık 254 milyon lira) düşük göstererek Japonya yasalarını çiğnemekle suçlanıyor.

Ghosn, görevini kötüye kullanmak suçlamasıyla 2018’de görevden alınmış ve tutuklanmasının ardından Japonya’da birkaç aydır ev hapsinde tutuluyordu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *