Teksas’ta kiliseye, New York’ta yahudilere saldırı

Teksas’ta kiliseye, New York’ta yahudilere saldırı

Teksas eyaletinin Fort Worth bölgesinde bir kilisede düzenlenen silahlı saldırıda aralarında saldırganın da bulunduğu en az iki kişi öldü, bir kişinin ise durumu ciddi. Kilisedeki ayin Youtube’dan canlı yayınlanıyordu.

Yetkililer saldırının düzenlendiği kilisenin Fort Worth’un kuzey batısındaki mahallelerinden White Settlement’ta bulunduğunu bildirdi.

Polis şefi iki cemaat üyesinin saldırganı vurarak ciddi şekilde yaraladığını bildirdi.

Amerika’nın Sesi’nin aktardığına göre, White Settlement Polis şefi J.P. Bevering Pazar günü düzenlediği basın toplantısında saldırganın cemaate bir kez ateş ettiğini, cemaat üyelerinin hızla saldırgana müdahale ettiğini ve saldırının bu sayede kısa sürdüğünü bildirdi.

Polis şefine göre vurulan iki kişi hastaneye kaldırılmak üzere yolda hayatını kaybetti, bunlardan biri de saldırganın kendisiydi. Yetkililer bir kişinin daha vurulduğunu ve durumunu kritik olduğunu bildirdi.

Tanıklardan biri kilise ayini sırasında tabancasını çıkartarak etrafa ateş açan saldırgana ayine katılan cemaatten bir kişinin karşılık vererek vurduğunu bildirdi.

New York Daily News gazetesine göre kilisedeki ayin Youtube’dan canlı yayınlanıyordu ancak Youtube videoyu yayından kaldırdı.

New York’ta Hanuka kutlamaları sırasında bıçaklı saldırı

New York’ta Yahudilerin Hanuka kutlamaları sırasında bir sinagog yakınlarında düzenlenen bıçaklı saldırıda beş kişi yaralandı. New York’a 40 kilometre uzaklıktaki Monsey’de Yahudi bayramı Hannuka sırasında saldırı düzenlendi. Medyada yer alan haberlere göre saldırgan bıçakla sinagog yakınlarında oturan hahamın evine girdi.

DW Türkçe’nin aktardığına göre, New York Times gazetesi görgü tanıklarına dayandırarak verdiği haberinde, saldırganın evdekilere saldırdığını ve beş kişiyi yaraladığını yazdı. CBS televizyonu saldırganın kurbanları pala ile yaraladığını duyurdu. Görgü tanıklarından 65 yaşındaki Aron Kohn New York Times’a yaptığı açıklamada, saldırganın bıçağının uzun bir süpürge sapı kadar olduğunu söyleyerek, “Sağ kalmak için dua ettim” dedi.

Olay yerinden kaçan saldırganın daha sonra sinagoga girmeye çalıştığı ama başaramadığı belirtildi. Polis saldırganın gece yarısı yakalandığını açıkladı. Ortodoks-Yahudi Halkla İlişkiler Konseyi sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, yaralananların hastaneye kaldırıldığını belirtti. CNN televizyonuna göre yaralılardan ikisinin durumu ağır.

New York Başsavcısı Letitia James, saldırıdan derin üzüntü duyduğunu belirterek, böylesine nefret suçlarına sıfır hoşgörü gösterileceğini belirtti. İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin de saldırıyı “korkunç” diye nitelendirerek, Yahudi düşmanlığı musibetinin üzerine birlikte gidilmesi çağrısı yaptı.

ABD medyasına göre bölgede son günlerde çok sayıda Yahudi düşmanı saldırı düzenlendi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *