İslami Dayanışma Oyunları ve çelişkiler!

İslami Dayanışma Oyunları ve çelişkiler!

İslami Dayanışma Oyunlarında neler oluyor? İyi niyetle yola çıkılmasına rağmen, fakat ismi (İslam) ile bağdaşmayan bir içerik, endişeden de öte, İslam esaslarıyla çelişen uygulamalar yok mu?

İslami Dayanışma Oyunları ve çelişkiler!

Ahmet Gülümseyen  / Yeni Akit

Sporun zirvesidir olimpiyatlar. Olimpiyatları halkalarının her biri kıtaları temsil ediyor denilmekte. Olimpiyatlar gibi, Dünya ve Avrupa ülkeleri sportif şampiyonalarında spor aracılığı ile bir araya gelen ülkeler, temsil ettiği sporcularla bir nevi gücünü sergileme imkânı bulurlar. İyi niyetle bakıldığında, spor araç, dil-din-ırk ayırt etmeksizin sporcuların birlikteliği ise amaç niteliği taşır. Kişisel menfaatler (mevki-makam v.s.) bir kenara bırakılıp, işin aslına değinildiğinde, iyi niyet taşımayan anlayış tetiklemesiyle, spor vasıtasıyla elde edilecek ‘menfaat’ devreye sokularak, güç birliği oluşturmaya çalışılmıştır. Irkçılık, doping, şike gibi iyi niyetten uzak ve sporun tanımıyla bağdaşmayan unsurlar, gün geçmiyor ki ülkeler açısından güç unsuru oluşturmasın! Her defasında gündem olmasına rağmen, batıl anlayışın hakim olduğu lobiye takılan ve Türkiye’ye verilmeyen olimpiyatlar, doping gerekçe gösterilerek, 2020 Olimpiyatlarından saf dışı bırakılan Rusya, buna birer örnek…

Sahi, İslami Dayanışma Oyunlarında neler oluyor? İyi niyetle yola çıkılmasına rağmen, fakat ismi (İslam) ile bağdaşmayan bir içerik, endişeden de öte, İslam esaslarıyla çelişen uygulamalar yok mu? Uluslararası spor organizasyonu emsallerinden bir farkının yansıması olarak umut saçan, icraatına baktığımızda ise, çelişkilerle dolu bir spor aktivitesi değil mi; İslami Dayanışma Oyunları. Ne demek kadının güreşmesi veya malum kıyafetlerle jimnastik veya halter yapması? İslam’da var mı kadının mayo ile voleybol oynaması veya farklı branşlarda yarışması. Açın arama motoru Google’ı (tanımında internet araması, bilgi dağıtımı Amerikan şirketi diye geçiyor), yazın ‘kadın sporcular ve İslam oyunları’, karşınıza çıkacak resimlerden hayâ duyup ‘Edep ya hû’ diyeceğinizden, emin olabilirsiniz!..

Ağustos 2019 tarihinde ‘Beden mahremiyeti ve spor’ başlığıyla yazımızda şu ifadelerimiz yer aldı; “Faiz diyor, işleyen biziz. Edep ve hayâ diyor, uzak kalan yine biziz. Örtünme diyor, çocuklarımızı kendi ellerimizle soyunduran ve ‘spor’ adı altında toplumun huzuruna çıkaran yine biziz. Çünkü mevki, makam ve para nefsimize hoş geldiği ve bizi teslim aldığı için, inandığımızı yaşamadığımız için, günahları sıradanlaştırıp, yaşadığımız gibi inanmaya başlıyoruz…” Yine ‘İslami oyunlarda mayolu, taytlı sporcular’ başlıklı yazımızda (Mayıs 2017) şu ifadeler yer aldı; ‘Azerbaycan’da başlayan Adı 4. İslami Dayanışma Oyunları olan sportif müsabakalarda, İslami esaslara göre yapılması gerekmez mi? Oyunlarda yer alan branşlara ve ‘milli’ sporcularımıza reva görülen kıyafetlere bakıldığında nasıl bir ‘rezalete’ imza atılacağını tahmin edersiniz. Kıyafetle birlikte bayanları güreş, halter gibi ağır branşlarda yarıştırmaya ne dersiniz? Arzu ederseniz, bunlardan sadece birisini, bayan güreşini düşüncelerimizi paylaşalım da, ölçüsüzlük, çirkinlikte nereden nereye gelindiğini, oyunlar diye ‘İslami’ açıdan vicdanlarımızı nasıl yaraladıklarını gözler önüne serelim!..’

İslami Dayanışma Oyunları, İslam İşbirliği Teşkilatı İslam Dayanışma Spor Federasyonu tarafından 4 yılda bir gerçekleştiren organizasyonun 5.’si 2021’de Konya’da yapılacak(mış). Geçmiş yıllardaki uygulamalarına bakıldığında, İslam’ın emrettiği kılık ve kıyafetle, ahlak ve tavırla bağdaşmadığı spor branşlarını görmek mümkün!

İslam adı altında gerçekleştirilen sportif Organizasyon ‘İslam’a şu katkı sağlar!’ diyen çıkmayacaktır. Tüm bu saydıklarımız/anlattıklarımız ışığında ‘Konya’mız bu önemli Organizasyona ev sahipliğine layık’ veya ‘Konya’ya çok yakışacak!’ diyorsanız, biz de ‘Ne kendinizin, ne Konya’mızın, ne de ‘İslam’ın adını bu ‘oyuna’ karıştırmazsanız iyi olur deriz!..

Eğer önceki yıllarda uygulamalardan farklı bir fotoğraf verilecek ise.. Onu da görelim deriz..

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *