ABD yaptırımlarına karşı Altın ve Takas ticareti hazırlığı

ABD yaptırımlarına karşı Altın ve Takas ticareti hazırlığı

İslam Ülkeleri ABD Yaptırımlarının Üstesinden Gelmek İçin Altın ve Takas Yoluyla Ticareti Düşünmektedirler Malezya Başbakanı Mahathir  Mohamad, ‘İran, Malezya, Türkiye ve Katar  gelecekte kendilerine uygulanacak  ekonomik yaptırımlara karşı bir koruma olarak  aralarında altınla ve bir takas sistemi yoluyla ticareti  düşünmektedirler’ dedi. Mahathir, Malezya’daki İslam Zirvesinin sonunda, ekonomik ambargolara  direndikleri için İran ve Katar’ı takdir etti

İslam Ülkeleri ABD Yaptırımlarının Üstesinden Gelmek İçin Altın ve Takas Yoluyla Ticareti Düşünmektedirler

Malezya Başbakanı Mahathir  Mohamad, ‘İran, Malezya, Türkiye ve Katar  gelecekte kendilerine uygulanacak  ekonomik yaptırımlara karşı bir koruma olarak  aralarında altınla ve bir takas sistemi yoluyla ticareti  düşünmektedirler’ dedi.

Mahathir, Malezya’daki İslam Zirvesinin sonunda, ekonomik ambargolara  direndikleri için İran ve Katar’ı takdir etti ve  İslam Dünyasının gelecekte karşı karşıya kalacağı tehditler sırasında kendisine güvenmesinin çok önemli olduğunu söyledi.

Mahathir, ‘dünyanın gözünün önünde tek taraflı karar alıp, cezalandırıcı tedbirler uygulayan ülkelerin, herhangi birimize yaptırım uygulayabileceklerini Malezya ve diğer ülkeler devamlı akılda tutmaları gerekir’ dedi.

ABD müttefiki Arap devletleri Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır Katarla yaklaşık iki buçuk yıl önce diplomatik ve ticari ilişkileri kesti. Bu arada, ABD’nin  geçen sene  İran’a tekrar yaptırım uygulamaya başlaması, İran’a kötü bir darbe oldu.

Mahathir, İslam ortaçağındaki altın sikkeye atıfta bulunarak,  İslam ülkeleri arasında “altın dinarı” ve takas yoluyla ticareti kullanma fikrini yeniden düşünmeyi teklif ettim dedi.

Mahathir, uygulanacak bir mekanizma bulunabileceğini ümit ettiğini ve bu konuda ciddi araştırma başlattıklarını söyledi.

Liderler, İslam ülkeleri arasında milli paralarla daha fazla ticaret ve iş yapma konusunda mutabık kaldılar.

Suudi Arabistan tarafından küçümsenen zirve, 57 İslam ülkesini temsil eden Suudi merkezli İslam İşbirliği Örgütü’ne  (OIC) zarar verdiği gerekçesiyle eleştirildi.  Malezya, Kuala Lumpur zirvesine tüm İslam İşbirliği Örgütü üyelerinin davet edildiğini fakat sadece 20’sinin katıldığını belirtti.

Zirvenin dördüncü ve son gününe kadar ortak bildiri yayımlanmadı. Zirvede Filistin, Keşmir, Rohingya, Uygur Müslümanları dahil, İslam dünyasını etkileyen önemli konuların tartışılması beklenildi.  Mahathir, herhangi bir ülke ismi belirtmeden, Müslüman olmayan ülkelerde yaşayan Müslümanların asimilasyona zorlanmalarından dolayı endişe duyulduğunu söyledi. Mahathir, entegrasyonu destekliyoruz, fakat dinimizin değiştirilmesi derecesinde asimilasyon kabul edilemez dedi.

Mahathir, basın toplantısında Uygurların gözaltına alınmakta olduğunu belirtti.

Mahathir, şikayetçi olan insanlara ve ülkelere kulak vermek zorundayız, ancak o zaman adil olabiliriz dedi.

Kaynak : middleeastmonitor web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

1 Comment

  • İlker Akkaya
    27 Aralık 2019, 09:13

    Çok güzel bir girişim.İnşaallah başarılı olur.İslamiyete yakın ülkeler ve siyonist,emperyalist yardakcıları belli olur.

    REPLY