Perinçek ve Vatan Partisi’ne Şeyh Sait Tepkisi

Perinçek ve Vatan Partisi’ne Şeyh Sait Tepkisi

Vatan Partisi’nin Şeyh Sait’in ve Seyit Rıza’nın isminin ve heykelinin cadde ve sokaklardan kaldırılması için yaptığı başvurular tepkiyle karşılandı

Cuma namazı sonrası açıklama yapan Şeyh Sait’in yakınları, Vatan Partisi hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Vatan Partisi Yönetimi önce Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediyesine başvurarak, Dağkapı meydanı başta olmak üzere cadde, sokak ve çeşitli yapılarda bulunan “Şeyh Sait” isminin kaldırılmasının talep etti. Bir süre sonra Tunceli Valiliği’ne başvuran Vatan Partililer bu kez Seyit Rıza’nın heykellerinin kaldırılması, ismi verilen bütün cadde, sokak, meydan ve her türlü yapı isimlerinin değiştirilmesini istedi.

Ancak Vatan Partisi’nin bu talebi bölgede tepki topladı.

Cuma namazından sonra Ofis Camii önünde toplanan Şeyh Sait’in yakınları ve sevenleri bir açıklama yaptı. Grup adına konuşan Şeyh Sait Derneği Başkanı ve aynı zamanda Şeyh Sait’in torunu olan Kasım Fırat, Vatan Partisi ve Perinçek hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

Fırat, “Biz bunun yanlış bir şey olduğunu söylüyoruz. Yeter artık Kürtler var ve Kürdistan’da yaşıyorlar, kendi dilleri ile konuşuyorlar. Ne zamana kadar bu provokasyonları yapacaksınız? Biz bunları reddediyoruz ve şunu söylüyoruz; Şeyh Sait ve arkadaşları Seyit Rıza ve arkadaşları bizim onurumuzdur ve biz sonuna kadar onurumuza sahip çıkacağız. Biz bir komisyon kurduk, komisyon sorumluları da şu anda yanımızdalar. Mezar yerleri ve sokaklara konulan isimlerinin, caddelere verilen isimlerinin korunması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu insanlar hakkında da Perinçek ve arkadaşlar hakkında dava açıyoruz, hukuki olarak da mücadele edeceğiz. İnşallah hiçbir zaman bize bir şey yapamayacaklardır. Biz varız ve buradayız” dedi.

Açıklamaya katılan Avukat Sıtkı Zilan yapılanların provokasyon olduğunu söyledi. VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Zilan, “Bu açık bir provokasyondur. Perinçek’in bu topraklara ait herhangi bir aidiyeti düşünce itibarıyla ya da pratik itibariyle yoktur. Türkiye’de Türklük tahakküm amacıyla kullanılıyor. Bunlar Kemalistlerin ulusalcı kanadını temsil edenler, bunlar kullanıyor. Avrasyacı dediğimiz Rusya ve Çin hegemonyasından olanlar, Kürtleri de egemen kılmaya çalışıyorlar. İkincisi İslam’ı da başka bir kesim istismar aracı olarak kullanıyor” dedi.

Şeyh Sait’in torununu oğlu olan Abdulsamet Bilgin ise Vatan Partisi’nin girişiminin kabul edilemez olduğunu söyledi. VOA Türkçe’ye Bilgili şunları söyledi; “Bunu şiddetle kınıyoruz. Biz ortamın yumuşamasını beklerken, yine karanlık güçlerin gelip bu coğrafyada ister Dersim’de ister Diyarbakır’da tekrar bu tip girişimlerde bulunmasını kabul etmiyoruz. Toplum olarak da halk olarak ta kabul etmiyoruz. İsmini silebilirler ama Şeyh Said’in yüreğimizde de bu halkın kalbinde kesinlikle silemeyecekler.”

1925 yılında başlayan isyanın lideri Şeyh Sait aynı yıl içinde yakalanarak, 47 arkadaşıyla birlikte idam edildi. 1938 yılındaki Dersim İsyanı’nın bastırılmasından sonra yakalanan Seyit Rıza da idam edildi. Her ikisinin de mezar yerleri açıklanmazken, isimleri Diyarbakır ve Tunceli’deki bazı sokak ve meydanlarda kullanılıyor.

(Voa Türkçe)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *