Bakan Kurum’dan “Kanal İstanbul” savunması

Bakan Kurum’dan “Kanal İstanbul” savunması

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, “Kanal İstanbul, Boğaziçi’ni koruma, kurtarma projesidir. Boğaz’ın özgürlük projesidir.” dedi.

‘Gemi trafiği olumsuz etkiliyor’

TBMM Genel Kurulunda bakanlığın 2020 yılı bütçe konuşmasında Kanal İstanbul Projesi’yle ilgili ÇED sürecine değinen Kurum şöyle konuştu: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak, Kanal İstanbul’u, kıyı yapıları, yat limanları, konteyner limanları, lojistik merkezleriyle ülkemizin geleceği için son derece önemli bir proje olarak görüyoruz. Ülkemiz için olduğu kadar, dünya için de çok önemli bir proje olan Kanal İstanbul’un ÇED sürecinde sona yaklaştık. Projemizi, çevre hassasiyetini en üst düzeyde tutarak yürüttüğümüzü altını çizerek belirtmek isterim. Belediyelerle, akademisyenlerle, çevre uzmanlarıyla, kurum ve kuruluşlarla, kaymakamlıklarla ve STK’lerle görüşmeler yaptık.”

“Kanal İstanbul, Boğaziçi’ni koruma, kurtarma projesidir. Boğaz’ın özgürlük projesidir.” diyen Kurum, İstanbul Boğazı’ndaki gemi trafiğinin su dengesini olumsuz etkilediğini söyledi.

‘Kazalarda 108 bin ton petrol aktı’

Kurum, 1960’lardan bu yana gerçekleşen 6 büyük kazada, 108 bin ton petrolün boğaza aktığını ve 100 kişinin öldüğünü hatırlatarak, “Böyle bir yükü hiçbir boğaz tek başına kaldıramaz. İnşallah, Kanal İstanbul’la hem Boğaziçi’nin yükünü alacağız hem de Boğaziçi’ni gelecek nesillere çok daha güzel bir şekilde miras bırakacağız. Bir daha Boğaz’da telafisi zor olan bu ve benzeri olayların yaşanmaması için çalışıyoruz.” dedi.

Parti olarak, son 18 yılda, 82 milyon vatandaşın ihtiyacı olan, şehirlerin ihtiyacı olan her projeyi tek tek hayata geçirdiklerini anlatan Kurum, “Marmaray’ı, Avrasya Tüneli’ni, Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi Köprüsü’nü, İstanbul Havalimanı’nı ve şehir hastanelerimizi nasıl hayata geçirdiysek, Kanal İstanbul’u da aynı şekilde yapacağız ve vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız.” ifadesini kullandı.

‘Boğaziçi meselesi 82 milyonu ilgilendiriyor’

Boğaziçi Kanunu ile ilgili düzenleme yetkisinin Meclis’te olduğuna işaret eden Kurum, “Bu, bir CHP, Ak Parti meselesi değildir. Bu mesele, Büyükşehirden yetki alıp verme meselesi değildir. Meclisin takdiridir. Meclis ne karar verirse o karara uymak zorundayız.” diye konuştu.

Boğaziçi meselesinin 16 milyon İstanbullu değil, 82 milyonun hayatını ilgilendirdiğini ifade eden Kurum, “Boğaziçi kesinlikle imara açılmıyor. Boğaziçi’nin tarihi ve doğal dokusu ve siluetini koruyoruz. Yeşil alanları artırıyoruz. Boğaz’da kaçak yapılaşmayla hep birlikte mücadele etmeliyiz. Bu konu, yerel idarelerin çözebileceği bir sorun olmanın ötesine geçmiş, ulusal bir sorun haline gelmiştir.” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *