Çin’in Ortadoğu özel temsilcisi Jun: ‘Çin-İsrail ilişkileri dev potansiyele sahip’

Çin’in Ortadoğu özel temsilcisi Jun: ‘Çin-İsrail ilişkileri dev potansiyele sahip’

Çin hükümetinin Orta Doğu sorunu özel elçisi Zhai Jun göreve başlamasının ardından ilk Filistin ve İsrail ziyaretlerini gerçekleştirdi. Jun açıklamasında ekonomik çıkarlardan söz etti.

Zhai Jun 9 Aralık günü Tel Aviv’deki Çin Kültür Merkezi’nde basın mensuplarına ziyaretiyle ilgili bilgi verdi.

Çin kanalı Cri Turk’un aktardığına göre, özel elçi Zhai Jun, Çin’in Filistin-İsrail sorunundaki tutumunu yineleyerek, 2017 yılında Filistin sorununun çözümü için Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in ortaya koyduğu dört öneriyi hatırlattı.

Ziyareti sırasında Filistin Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas ve İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz’la görüşen özel elçi Zhai, Filistin ile İsrail arasında fikir ayrılıkları bulunmasına rağmen, iki tarafın da anlaşmazlığı barışçıl yolla çözme niyetini belirtmiş olduğuna dikkat çekti.

‘İsrail ve Filistin dostumuzdur’

Zhai Jun, “İsrail ve Filistin dostumuzdur, İsrail-Filistin meselesinin adil, makul ve kalıcı bir şekilde çözülebileceğini ve iki ülke halkının huzurlu bir yaşama kavuşabileceğini umuyoruz. Çin’in İsrail-Filistin meselesindeki tutumu çok nettir.” diye konuştu.

Zhai Jun, Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in 2017’de Filistin meselesinin çözümü için ortaya koyduğu dört maddelik öneriyi de hatırlattı:

-Siyasi çözümün “iki devletli plan” temelinde kararlılıkla ilerletilmesi
-Ortak, kapsamlı, sürdürülebilir ve iş birliğine dayalı güvenlik anlayışında ısrar edilmesi
-Uluslararası toplumun çabalarında eş güdümün güçlendirilmesi
-Kapsamlı önlemler alınarak kalkınma yoluyla barışın hızlandırılması.

‘Çin-İsrail ilişkileri dev potansiyele sahip’

Çin-İsrail ilişkilerine değinen Zhai Jun, 2017 yılında inovasyona dayalı kapsamlı ortaklık ilişkilerinin kurulmasından bu yana, iki ülke arasındaki iş birliği meyvelerinin her alanda görülebildiğine işaret etti. Zhai, Kuşak ve Yol iş birliği çerçevesinde, Çin-İsrail iş birliğinin dev potansiyele sahip olduğunun altını çizdi.

Zhai, “Orta Doğu bölgesinde altyapı tesisleri inşası ve bağlantı şebekesi gibi konularda yapılabilecek birçok şey var. Çin, bu konuda İsrail’le iş birliğini güçlendirmeye hazır. Kuşak ve Yol kapsamındaki somut iş birliği kazanımlarını görmeyi arzu ediyoruz. Bunun hızlandırılması için çalışmaları sürdüreceğiz.” dedi.

İsrailli gazeteciler basın toplantısında, “Çin’in İsrail’de liman gibi altyapı tesisleri projelerine yatırımı tartışmaya sebep oldu. İsrail bazı ülkelerin baskıları nedeniyle önümüzde ay yabancı girişimcilerin İsrail’de altyapı tesislerine yatırım yaptığı projeler için değerlendirme komisyonu kuracak. Çin bunu nasıl değerlendiriyor?” diye sordu.

‘Amerika üzerine vazife olmayan konularda konuşmasın’

Soru üzerine özel elçi Zhai Jun, Çin-İsrail iş birliğinin, iki tarafın ortak arzu ve ihtiyaçlarına dayandığını belirterek, Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) üzerine vazife olmayan konularda dedikodu üretmemesi gerektiğini kaydetti.

Zhai, İsrail Dışişleri Bakanı Katz’la yaptığı görüşmede, Karz’ın Çinli işletmelerin İsrail’deki yatırımlarından duyduğu memnuniyeti kendisine ifade ettiğini söyledi.

Özel elçi Zhai, şunları ekledi: “Çin ile İsrail arasındaki iş birliği, karşılıklı saygı, karşılıklı yarar ve ortak kazanç temeline dayanarak piyasa ilkesi doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. İki ülke halkı ve hükümeti bu iş birliğini desteklemektedir. İş birliği projelerinin sürdürüleceği inancındayız. Çin’in hızlı gelişmesinden rahatsız olan ABD, tek taraflılık ve baskı gibi yöntemlerle Çin’in gelişimini engelleme derdindedir. Bu bağlamda ABD, Çin-İsrail iş birliğini de gözüne kestirmiş durumda. ABD, Çin-İsrail iş birliği hakkında sorumsuz açıklamalar yapma hakkına sahip değildir.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *