Çin’de kütüphane çalışanları Şi Cinping’in öğretisiyle uyuşmayan kitapları yakıyor

Çin’de kütüphane çalışanları Şi Cinping’in öğretisiyle uyuşmayan kitapları yakıyor

Komünist Parti’nin emri, yetkilileri “insanları eğitmek için sağlıklı ve güvenli bir ortam oluşturmaları” yönünde teşvik ediyor

Çin’de bir kütüphanenin, Komünist Parti doktrininden sapan materyalleri temizleme girişimi kapsamında birçok kitabın ve başka materyalin yakıldığı aktarıldı. Kütüphanenin açıklamasını alıntılayan Çinli internet sitesi South China Morning Post, Gansu bölgesindeki Zhenyuan şehrinde bulunan ilçe kütüphanesi çalışanlarının 65 materyali yaktığını belirtti. Materyaller arasında “özellikle kitapların olduğu yasadışı, dinsel, resimli yayınlar ve eğilimleri gösteren görsel içerik” olduğu aktarıldı.

Pek çok haberde yer alan bilgiye göre, yakılan çalışmalar arasında halkın bağışladığı içerikler de bulunuyor.

Çinli sosyal medya kullanıcıları ürkütücü eylemi tarihi Qin Hanedanı imparatorunun kitapları yakma emrine benzetti. Kullanıcılardan biri, “Çin tarihi bir anda 2 bin yıl geriye gitti” dedi.

Bir diğeri de 20. yüzyıldaki komünist olmayan düşüncelere yönelik Maoist tasfiyeyi kastederek, “Bu yeni bir Kültür Devrimi mi?” diye sordu.

Kitap yakma eylemi aynı zamanda Nazi dönemindeki sağcı öğrencilerin hoş karşılamadığı edebiyat ürünlerinin yakılmasını çağrıştırdı.

Zhenyuan kütüphanesi, Çin Eğitim Bakanlığı’nın okullara gönderdiği, yasadışı, “uygunsuz”, güncelliğini yitirmiş ve zarar görmüş kitapları “özel bir incelemeden geçirmeye ve temizlemeye” yönelik kararından çok kısa bir süre sonra harekete geçti.

The Independent’ın ulaştığı bilgiye göreyse, korunmaya değer görülen bazı kitapların ayrıca muhafaza edilmesi gerekiyor.

Temizliğin amacı “halkın eğitilmesi için sağlıklı ve güvenli bir ortam yaratmak” ve sözüm ona Şi Cinping’in öğretisini “derinlemesine çalışılması” için olanak sağlamak.

Quartz’ın aktardığına göre, devlet kontrolündeki Beijing News’ta yayımlanan, kütüphane yetkililerinin eylemlerinin “toplumun kabul seviyesini aştığını” belirten eleştirel başyazı silindi.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
https://www.independent.co.uk/news/world/asia
(Jon Sharman’ın haberi, Independent Türkçe için çeviren Ahmet Yılmaz)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *