Yunanistan, Türkiye ile Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanları sınırlandırması konusunda anlaşma imzalayan Libya’nın Atina Büyükelçisi’ni sınır dışı etme kararı aldı.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Libya’nın Atina Büyükelçisi’nin Dışişleri Bakanlığına çağrılarak, Yunan hükümetinin bu konudaki kararının kendisine bildirildiğini ve ülkeyi terk etmesi için 72 saat süre tanındığını açıkladı.
Kararın, Yunanistan’ın Trablus hükümetine karşı hoşnutsuzluğunun ifadesi olduğunu belirten Dendias, bu adımın Libya’nın Yunanistan’ın koyduğu kurallara riayet etmemesi nedeniyle atıldığını söyledi.
Dendias, sınır dışı kararının Libya ile diplomatik ilişkilerin kesilmesi anlamına gelmediğine dikkati çekti.
Dışişleri Bakanı Dendias, daha önce anlaşma metnini kendilerine iletmesi için Libya’ya cuma gününe kadar süre vermiş aksi halde Atina Büyükelçisi’nin sınır dışı edileceğini söylemişti.
Şentop: Türkiye’nin bugüne kadar attığı en stratejik adım
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türkiye ile Libya arasında imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası’na ilişkin “Türkiye’nin Doğu Akdeniz ile ilgili bugüne kadar atmış olduğu en stratejik adım, en büyük hamle. Bilhassa Yunanistan’ın adalar üzerinden planladığı, esasen uluslararası hukuka aykırı birçok hesabı da bozmuş oldu.” değerlendirmesini yaptı.
Şentop, Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım’da imzalanan “Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası” ile “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat”ın çok kısa zamanda TBMM’de kabul edildiğini hatırlattı. Libya’nın anlaşmanın üzerlerine düşen kısımlarıyla ilgili prosedürleri tamamladığını ifade eden Şentop, şöyle konuştu: “Bunu şimdi Birleşmiş Milletler’e vererek bu konuda uluslararası geçerliliğini de ilan etmiş olacağız. Şu anda iki ülke arasındaki çerçeve tamamlanmış oldu. Doğu Akdeniz’deki gelişmeleri hukuki zeminde etkileyecek çok önemli bir adım, Türkiye’nin çok stratejik bir adımı. Düşünülen, yapılması planlanan aslında uluslararası hukukun sınırlarının dışındaki birçok girişimi de önleyecek önemli bir adım. Türkiye’nin atmış olduğu bu adım, Doğu Akdeniz’de kendi arzularına göre cirit atmaya çalışan bazı ülkelerin, Doğu Akdeniz’in etrafındaki ülkelerin uluslararası hukuka göre sahip olduğu birçok hakkı, yetkiyi ihlal ederek, oldubittilerle adım atmaya çalışanların da akıllarını başlarına almasını sağlayacak önemli bir hamledir. Türkiye’nin Doğu Akdeniz ile ilgili bugüne kadar atmış olduğu en stratejik adım, en büyük hamle. Bilhassa Yunanistan’ın adalar üzerinden planladığı, esasen uluslararası hukuka aykırı birçok hesabı da bozmuş oldu.”
TBMM Başkanı Şentop, Doğu Akdeniz ile ilgili uluslararası hukukun, bölge halklarının menfaatlerini dikkate alan adımların bölge ve dünya barışı için önemli olduğunu ve anlaşmanın uluslararası hukuku gündeme oturtma bakımından önemli olduğunu dile getirdi.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *