Babacan: ‘Üzerimizde sorumluluk hissettik’

Babacan: ‘Üzerimizde sorumluluk hissettik’

Eski Başbakan yardımcısı Ali Babacan, Habertürk TV’de Fatih Altaylı’nın sorularını yanıtladı

Babacan, AKP’den istifa nedenlerini anlatırken, “Sadece değerlerde değil ilkelerde de sapma meydana geldi. Türkiye’de her alanda sorunlar büyüdü. Neredeyse ülkenin karanlık tünele girdiğini gördük. Üzerimizde ciddi sorumluluk hissettik.” dedi.

Partiden ayrılış sürecine ilişkin Babacan, “Sayın Cumhurbaşkanımız benim ayrılmamı istemedi. Bir toplumsal ve ahlaki sorumluluk olarak bunu hissettik. Türkiye’nin başarılı dönemlerinde bir miktar katkısı olarak insanlar olarak içinde bulunduğumuz durum bizi üzdü. Bu problemleri çözmek için yeni bir iddiayla ortaya çıkmak gerekti. Bir süre biz mevcut düzene zarar veririz korkusuyla bunun vebalinden korktuk. Ama zamanla hiçbir şey yapmazsak bunun vebali daha ağır olacak hissiyatı ağır bastı” diye devam etti.

“Türkiye’de parti disiplini ile parti içi demokrasi arasında ciddi ikilem söz konusu” diyen Babacan, “Parti içi demokrasi, öz eleştiri mekanizmaları çalıştırılmayabiliyor. Siyasi Partiler Yasası’nda mutlaka parti içi özeleştiri, demokrasiyi işletecek bazı mekanizmaları, süreçleri mecbur hale getirmek. Bu kültürün değişmesi lazım.” dedi.

Abdullah Gül yeni partinin neresinde?

Altaylı, yeni parti kurma hazırlıklarıyla ilgili olarak, “Abdullah Gül çok fazla öne çıkmaz derler. Temkinli bir insan olduğu bilinir. Bu kez Abdullah Bey hep ikircikli tavır içerisinde. Herkes diyor ki, Ali Babacan’ın arkasında Abdullah Gül var. Kendisi çıkamadığı için Ali Babacan’ı çıkardı. Abdullah Gül bu partinin neresinde?” diye sordu.

Babacan, “Abdullah Bey’le bizim kaygılarımız aynı. Ancak Cumhurbaşkanlığı’ndan ayrıldıktan sonra ‘Ben artık aktif siyasette yokum’  dedi. ‘Bundan sonra yeniden bir partide olmam’ dedi.” diyen Babacan şöyle devam etti: “Ben kendisine söyledim. ‘Bu işte olacaksınız başımızda siz olacaksınız’  dedim. ‘Hayır’ dedi ‘bu işi siz yapacaksınız’ dedi. Bizi partimiz farklı kesimlerin üzerinde ittifak kurulacağı bir çizgiyi oluşturmak amacında. Farklı siyasi görüşlerden gelen insanların uygulanabilecek ve gerçekçi olan yeni bir Türkiye tasarımı. Bu ana akım siyasi bir çalışma olacak.” dedi.

Babacan, “Demokrasiyi öncelemeyen insanlarla çalışamayız.  Şeffaflık, hesap verilebilirlik diyoruz. Bunlar çok temel ilke ve  değerler. Sosyal demokrat olabilir, milliyetçi olabilir, etnik köken, din, mezhep hiç önemli değil. Bu ülkenin vatandaşı olan herkesle çalışırız.”

‘Davutoğlu’nun partisiyle birleşme zor”

Babacan yeni partinin bir kadro hareketi olmasını istediğini vurguladı. AKP’den ayrılan ve yeni parti çalışmalarına başlayan eski başbakan Ahmet Davutoğlu ile birleşme sorusuna şu yanıtı verdi:

“Birbirimizi çok iyi tanıyan insanlarız. Siyasette neyi hedefliyoruz, yöntem, üslup çok önemli. Öncelikle bu işin tamamen kadro hareketi olmasını istiyoruz. Omuz omuza verdik yüzlerce insanla çalışıyoruz. Bu çalışmaların sonucunda ortak kurul oluşacak. Bazı arkadaşlar siyasetin içerisinde yer almak istiyorlarsa karşılıklı mutabakat olursa devam edecekler. Bugüne kadar bir tane il başkanı belirlemedik. Ortak kararla il başkanlarının belirlenmesi lazım. Ahmet Bey daha önce başladı çalışmaya. Belli metod ve önceliklerle başlattı.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *