Bir Alman firması daha skandalın ortasında

Bir Alman firması daha skandalın ortasında

Volkswagen firmasının eksoz emisyon skandalının ardından, küresel bir Alman firması daha, büyük bir skandalla dünya gündeminde

Et üreticisi Wilke Waldecker

Almanya’da listeria salgını ile gündem olan et üreticisi Wilke Waldecker’in üretim yapma lisansı iptal edildikten sonra skandalın boyutunun sanılandan daha büyük olduğu düşünülüyor.

Euronews’te yer alan habere göre, Alman savcılar, firmaya ait tüm sosisli ürünlerin salgın nedeniyle gerçekleşen 25 ölüm ve 12 hastalık vakası ile doğrudan ilişkisi olup olmadığını araştırıyor.

Pizza salamları ve kaynatılmış sosislerde görüldü

2 Ekim tarihinde firmanın kapatılması kararını veren Veterinerlik İnceleme Ofisi’ne göre ilk listeria vakalarının izleri Waldecker’in pizza salamları ve kaynatılmış sosislerine kadar sürülmüştü.

İlk incelemeyi yapan Robert Koch Enstitüsü firmanın ürünleri ile Hesse bölgesinde yaşayan iki yaşlı Alman vatandaşının ölümlerini birbirine bağlayan kanıtları sunmuştu. Şimdiye kadar 25 kişinin hayatını kaybettiği salgın nedeniyle Waldecker’in tüm ürün yelpazesi inceleniyor ve diğer ölümlerin de bu firmanın ürünlerine bağlı olup olmadığı araştırılıyor.

Savcılık ofisi Waldecker’e karşı ihmalden cinayet suçlaması ile dava açabilir.

Vakalar gelmeye devam ediyor

Yaş ortalamaları 74 olan toplamda 37 kişinin listeria bakterisinden etkilendiği ve ‘Sigma 1’ denilen yani ürünlerle direk kontak sebebiyle etkilenmenin yaşandığı belirtiliyor. Listeria bakterisi genelde bağışıklık sistemi hali hazırda zayıflamış olan kişilerde öldürücü oluyor. Yaşlıları etkilemiş olmasının nedeni de bu olarak gösteriliyor.

Almanya ile sınırlı kalmadı

Almanya’da gün yüzüne çıkan et skandalı bu ülke ile sınırlı değil. Küresel seviyede satış yapan firma tüm ürünlerini geri çağırdı. Waldecker hayvan etlerinin 26 ülkede satıldığı kaydediliyor. Bunların arasında Japonya, ABD, Rusya ve AB ülkeleri de bulunuyor.

İflas başvurusu reddedildi

Firma pazartesi günü iflas için resmi başvurusunu yaptı. Üretim tesislerinin kapanmaması için alınan bu acil önlem işe yaramadı ve iflas başvurusu reddedildi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *