İran’ın Türkiye’deki otomobil macerası!

İran’ın Türkiye’deki otomobil macerası!

İranlı firmanın Türkiye’de fabrika kurma kararınının ardından, Habertürk yazarlarından Güntay Şimşek, Samand markasının girişi ile ilgili bir anısını aktardı.

Bugün Habertürk’teki köşesinde konuya değinen Şimşek, yazısının ilgili bölümünde şunları anlattı:

Yaklaşık 12 yıl bir grup gazeteciyle İran’a gitmiştik. Davet de, davet sahibi de ilginçti. İranlı otomobil firması Khodro Company (IKCO) “Samand” marka otomobiliyle Türkiye pazarına girmek için gerekli adımları attığından işin tanıtım tarafı içinde bizleri davet etmişti. Tahran’da IKCO’nun fabrikasını gezdik, yetkililer bilgiler verdi, dinledik. Yanılmıyorsam IKCO’nun 3 modelini de incelememiz için hazırlamışlardı. Öyle test sürüşü falan değil, ‘dışardan bak, içine otur çık’ tarzı tuhaf bir tanıtım.

IKCO’nun modellerini görünce, ‘Bunları Türkiye’de kim neden alsın?’ sorusuna kafamda cevap aramaya çalıştım. Ama cevabı yoktu. Nitekim çok uygun rakamlara rağmen Türkiye macerası da kısa sürdü. Şimdi tersi bir durum söz konusu. Aynı IKCO bu defa İran’ın yaşadığı sıkıntılı ambargo süreci sebebiyle Van’da fabrika kurup, ürettiği otomobilleri Türk tescilli olarak İran’a gönderecekmiş.

Neden Van? Çünkü Tahran’daki ana fabrikaya çok yakınmış. İran’da, Kanada’da ve Türkiye’de üretilen parçalar Van’daki fabrikada son montaj hattında nihai ürüne dönüşecekmiş. Fabrikanın Van’da kuruluş amacı belli olduğuna göre bakalım buradan nasıl bir hikaye çıkacak!

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *