Erbaş: ‘Mevlid-i Nebi zihinlerde çok güçlü ve köklü bir yere sahip’

Erbaş: ‘Mevlid-i Nebi zihinlerde çok güçlü ve köklü bir yere sahip’

Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezinde düzenlenen programda Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sonra konuşan Diyanet İşleri Başkanı, ‘Mevlid, insanlığın yeniden doğuşunu ifade etmektedir’ dedi.

Mevlid-i Nebi’nin Müslümanların zihin ve gönül dünyalarında çok güçlü ve köklü bir yere sahip olduğunu savunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş “Mevlid, Peygamberimizin şahsında insanlığın yeniden doğuşunu ve aydınlık geleceğini ifade etmektedir. Zira cahiliye karanlığında yolunu ve değerlerini kaybeden insanlık; onun peşinden giderek, imanın gücü ve ahlakın güzelliğiyle dünya tarihinin en nadide şahsiyetlerini yetiştirmiş, en mükemmel medeniyetini inşa etmiştir” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nca Hazreti Peygamberin veladeti münasebetiyle düzenlenen 2019 Yılı Mevlid-i Nebi Haftası’nın açılış programı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla İstanbul’da yapıldı. Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi’nde düzenlenen programa, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Bakanlar, TBMM eski Başkanı Binali Yıldırım ve vatandaşlar katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açış konuşmasının ardından mikrofona gelen Başkan Erbaş, her sene Mevlid-i Nebi Haftası’nda, toplumumuz ve insanlık için önem arz eden bir konuyu kapsamlı bir biçimde ele aldıklarını belirterek, 2019 yılı Mevlid-i Nebi Haftası için “Peygamberimiz ve Aile” konusunu belirlediklerini söyledi.

Başkan Erbaş, Allah’ın, kullarına aile kurma ve aileyi koruma duygusu bahşettiğini ve  ‘el-Vedûd’ ismi celilinden ‘meveddet’ gibi katıksız ve karşılıksız bir sevgiyi, varlığının delili olarak aileye lütfettiğini dile getirerek, “Yüce dinimiz İslam; ailede adaletin, ihsanın, fedakârlığın, sorumluluk bilincinin, istişarenin, karşılıklı yardımlaşma ve anlayışın hâkim kılınmasını; eşlerin birbirine güven duymasını ve bağlılık göstermesini, sevinç ve mutluluklar kadar, keder ve yorgunlukların da paylaşılmasını istemektedir” diye konuştu.

Ailenin önemi

Başkan Erbaş, ailenin, geçmişi ve geleceği bağlayan bir köprü olduğuna işaret ederek, “Ailenin, nesli muhafaza etmek gibi önemli ve vazgeçilemez bir işlevi vardır. Ailenin nesli muhafaza etme bilinciyle kurulduğu toplumlar, medenî toplumlardır. Çünkü insani ve vicdani değerler ancak bu tür bir aile ortamında doğup gelişir ve bir sonraki kuşağa aktarılır.  Dine, hayata, topluma ve insanın var oluşuna dair sağlıklı bir zihniyet, aileden başka hiçbir ictimai kurum veya kuruluşta doğup gelişemez. Güçlü toplum, güçlü aile bağları ile kurulur. Huzurlu toplum, ancak aile huzuruyla başlar” ifadelerini kullandı.

“Hangi açıdan düşünürsek düşünelim hiçbir gerekçe ya da meşgale, aile olmayı ertelemeye ve aileyi ihmal etmeye mazeret olamaz” diyen Başkan Erbaş,  “Hiçbir meslek ya da hedef, aile kurmaktan, anne-baba olmaktan daha önemli kabul edilemez. Hiçbir makam ve mevki, anne-baba olma şerefinden ve sorumluluğundan büyük olamaz” şeklinde konuştu.

Başkan Erbaş, hayatın her alanında olduğu gibi ailede de zaman zaman zorlukların, kırgınlıkların, gerilimlerin yaşanmasının mümkün olduğunu hatırlatarak, “Önemli olan, karşılaşılan sıkıntıları sabır, hoşgörü ve fedakârlıkla göğüslemek, haksızlığa yol açmadan, şefkat, itidal ve adaletle bu sorunları aşmaya çalışmaktır” dedi.

Medyanın sorumluluklarını hatırlattı

Medyanın yayınlarında aileye karşı önemli sorumluluklar düştüğüne dikkat çeken Başkan Erbaş, “Aileyi ortak bir değer olarak koruyan, aile ahlakını gözeten ve aileyi güçlendiren bir yayın politikası izlemesi, medyanın en büyük sorumluluğudur” ifadelerini kullandı.

Başkan Erbaş, Hazreti Peygamberin aile hayatının, çağları aşan bir güzellikle, kıyamete kadar bütün insanlar için en mükemmel örnek olduğunun altını çizerek, “Zaman, mekân ve teknoloji ne kadar değişirse değişsin, esasında insanın aileye duyduğu ihtiyaç ve ailede huzuru temin edecek temel ilkeler aynı önemde varlığını devam ettirecektir” diye konuştu.

Ailelere yönelik manevi danışmanlık, dini rehberlik hizmeti

“Peygamber Efendimiz aile fertlerine daima merhametle, adaletle, iyilikle ve nezaketle davranmış, bütün ilişkilerinde insan onuruna ve haklarına saygıyı esas almıştır” ifadelerini kullanan Başkan Erbaş, şöyle devam etti: “Diyanet İşleri Başkanlığı olarak 81 il ve ilçe müftülüklerimiz bünyesinde hizmet veren 401 Aile ve Dini Rehberlik Büromuz ve bu bürolarda görev yapan 3 bin 70 hocamızla ailelerimize yönelik manevi danışmanlık ve dini rehberlik hizmeti sunuyoruz.”

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak aileye yönelik Türkiye genelinde yaptıkları eğitimlerle ilgili bilgi aktaran Başkan Erbaş, “81 ilimizin tamamında “Sağlıklı Birey, Mutlu Aile, Huzurlu Toplum”, “Aile Okulu”, “Güçlü Toplum, Güvenli Gelecek”, “Evliliğe İlk Adım” gibi projeler yürütüyoruz. 4 pilot ilimizde “Baba Okulu” Projesi, 44 ilimizde “Biz Bir Aileyiz” Projesi ve 14 ilimizde “Kız Çocuklarının Okullaşmasının Sağlanması ve Çocuk İşçiliği İle Mücadele Projesi” kapsamında eğitimler ve etkinlikler yaptık. Bunlara devam ediyoruz” diye konuştu.

Aile forumları

Başkan Erbaş, her yıl “Aile Haftası”nda aileyi ayakta tutan bir aile değerini gündeme taşıdıklarını ifade ederek, “Belirlenen tema kapsamında “Aile Forumları” düzenliyoruz. Cami sohbetlerinden konferanslara, ev ziyaretlerinden çalıştaylara yüzlerce program icra ediyoruz. İlk defa bu sene “Ailemde İyilik Var” temasıyla ödüllü kısa film ve fotoğraf yarışması düzenledik” ifadelerini kullandı.

“Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Projesi” kapsamında ailede merhameti hâkim kılmak üzere 100 bini aşkın din görevlisine özel ve kapsamlı eğitimler yaptıklarını belirten Başkan Erbaş, “ ’Çocuk İhmal ve İstismarı Farkındalık Eğitimi’ kapsamında, çocuklarımızın dokunulmazlığını korumak amacıyla vaiz, imam-hatip, müezzin-kayyım ve Kur’an kursu öğreticisi kadrosundaki 70 bin 149 hocamıza farkındalık eğitimi verdik. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız ile imzaladığımız işbirliği protokolü çerçevesinde sosyal hizmet kurumlarında kalan binlerce çocuk, genç, kadın ve yaşlıya, özel olarak eğitim almış personelimiz tarafından manevi danışmanlık ve rehberlik hizmeti sunmaktayız” şeklinde konuştu.

‘Diyanet Televizyonu tam anlamıyla bir aile kanalıdır’

Diyanet İşleri Başkanlığının kadın ve aileye yönelik yayın faaliyetlerine de değinen Başkan Erbaş, şunları söyledi: “Bu çerçevede okurlarımıza aile bilinci aşılamak ve aile sorunlarına dini referanslardan beslenen çözümler üretmek üzere son iki yıl içinde toplam 26 ayrı eser yayınlayarak milletimizin istifadesine sunduk. 2019 yılı Ocak ayından itibaren müstakil olarak bir Aile Dergisi yayınlamaya başladık. Diyanet Televizyonumuz ve Diyanet Radyomuz aile ekseninde din ve maneviyat eğitimine, kültür ve kimlik inşasına yer veren çok sayıda programa ev sahipliği yapmaktadır. Diyebiliriz ki, Diyanet Televizyonumuz bütün yayınlarıyla tam anlamıyla bir aile televizyonudur. Bütün kardeşlerimden frekanslarını Diyanet TV’ye ayarlamalarını özellikle istirham ediyorum.”

Mevlid-i Nebi, uluslararası boyuta taşınacak

Diyanet İşleri Başkanlığınca Mevlid-i Nebi Haftası dolayısıyla gerçekleştirilecek etkinliklere değinen Başkan Erbaş, “22-26 Kasım tarihlerinde Antalya’da, Peygamberimiz ve Aile konulu “Uluslararası Mevlid-i Nebi Sempozyumu” düzenleyeceklerini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür

Başkan Erbaş, destek ve himayeleriyle din hizmetlerinin yanında olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *