“Türkiye, devlet prensibi olarak ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ kavramını benimsemiş bir devlettir” diyen Bakan Çavuşoğlu, bunun, Atatürk’ün ortaya koyduğu bir düstur olarak bugün de korunduğunu söyledi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Barış İçin Uluslararası Arabuluculuk: Durum Değerlendirmesi ve İleriye Bakış” temasıyla düzenlenen 6. İstanbul Arabuluculuk Konferansı’nın açılışında konuştu.
Konferansın önde gelen siyasi kişileri, akademisyenleri, barış ve uyum sahasının uzmanlarını bir araya getiren geleneksel bir etkinliğe dönüştüğünü dile getiren Çavuşoğlu, bugün 200 uluslararası ilişkiler ve siyaset bilimi öğrencisinin toplantıda yer aldığını söyledi.
Çavuşoğlu, insan deneyiminin her boyutunda büyük değişikliklerin olduğu bir dönemde yaşandığını savunarak şöyle devam etti: “Çok sayıda dönüşüm, sistemik bir takım sorunlara ve istikrarsızlıklara yol açıyor. İhtilaf çözüm ortamı da bu değişikliklerden büyük ölçüde etkileniyor. Soğuk Savaş sonrası yaşadığımız olumlu atmosfer, ne yazık ki ihtilafların artması sebebiyle şu anda inişe geçmiş durumda. Dünya nüfusunun üçte biri, yaklaşık 2 milyar kişi ihtilaflardan etkilenen ülkelerde yaşamaya devam ediyor. Şiddetli ihtilaflar artık devletler arasında geleneksel savaşlar şeklinde ortaya çıkmıyor. Devlet dışı gruplar, teröristler ve suç örgütleri genellikle bu ihtilaflarda, çatışmalarda rol oynuyor. Bugünün çatışmaları artık daha uluslararası bir yapıya sahip. Diğer taraftan ihtilafı yaratan kaynaklarda da büyük bir değişim var. Terörizm, radikalleşme, iklim değişikliği, yoksulluk, aşırıcılık, yabancı düşmanlığı, İslamofobi ve antisemitizm gibi yeni birtakım akımların getirdiği sınamalarla da karşı karşıyayız.”
Çatışma olgusunun artık çok daha karmaşık bir yapıya sahip olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, ihtilafların önlenmesi ve çözüm çabalarının da bu karmaşıklığa ayak uydurması gerektiğini vurguladı.
Atatürk’ün koyduğu düstur
Çavuşoğlu, “Arabuluculuk ve ihtilafların önlenmesi, Türkiye’nin girişimci ve insani dış politikamızın temel odak noktalarından bir tanesidir. Türkiye, devlet prensibi olarak ‘Yurtta sulh cihanda sulh’ kavramını benimsemiş bir devlettir. Bu, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ortaya koyduğu bir düstur olarak bugün de korunmaktadır. Türkiye’nin son derece yoğun bir çatışma ve ihtilaf bölgesinde bulunması, merkez üssü durumunda bulunması bu açıdan önem taşımaktadır. Bu bakımdan çok sayıda bölgesel eş güdüm inisiyatifi içerisinde biz de arabuluculuk ve kolaylaştırma çabalarımızı sürdürüyoruz.” diye konuştu.
Leave a Comment
Your email address will not be published. Required fields are marked with *