MSB: PKK/YPG çekildi yeni harekata gerek kalmadı

MSB: PKK/YPG çekildi yeni harekata gerek kalmadı

Barış Pınarı Harekatı ile ilgili son gelişmelere ilişkin Milli Savunma Bakanlığı 6 maddelik açıklama yayımladı.

Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında imzalanan mutabakat çerçevesinde Rusya ile bugünden itibaren müşterek çalışmalara başlanacağını bildiren bir açıklama yayımladı. Aynı açıklamada, 120 saat içinde bölgeden çekilmesi beklenen PKK/YPG için, çekilmenin tamamlandığı ABD tarafından bildirildi denildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Barış Pınarı Harekatı ile ilgili son gelişmelere ilişkin 6 maddelik açıklamada şu ifadelere yer verildi:

1.  17 Ekim 2019 tarihinde Fırat’ın doğusuna ilişkin Türkiye ile ABD arasında mutabakata varılmış; bu kapsamda, Barış Pınarı Harekâtı’na (BPH) 120 saat ara verilmiş ve bugüne kadar tarafımızdan mutabakata varılan hususların yerine getirilmesinde gerekli hassasiyet gösterilmiştir.

2.  Sürenin sonunda ABD tarafından PKK/YPG’nin bölgeden çekilmesinin tamamlandığı bildirilmiştir.

3. 22 Ekim 2019 tarihinde Soçi’de Sayın Cumhurbaşkanımız ile RF Devlet Başkanı arasında varılan mutabakat kapsamında bugünden itibaren RF ile müşterek çalışmalara başlanacaktır.

4.  BPH alanı dışındaki hudutlarımızın güvenliği ve YPG terör örgütü unsurlarının 30 km. dışına çıkarılmasına yönelik esasları da içeren anılan mutabakat çerçevesinde mevcut harekât alanımız dışında bu aşamada yeni bir harekât icra edilmesine gerek kalmamıştır.

5.  Türkiye, sınırlarının güneyinde bir terör koridorunun oluşmasına asla müsaade etmeyecek ve terörle mücadelemiz kararlılıkla devam edecektir.

6. Böylece Bölgede bir barış koridoru oluşturmak suretiyle yerlerinden edilmiş Suriye’li kardeşlerimizin gönüllü ve güvenli bir şekilde evlerine ve topraklarına dönmesi sağlanacaktır.

Çavuşoğlu-Pompeo görüşmesi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile telefonda görüştü.

Dışişleri kaynaklarından edinilen bilgiye göre, görüşmede ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, ABD askeri yetkililerinin, Türkiye’nin askeri makamlarına YPG/PKK’lı teröristlerin Barış Pınarı Harekatı operasyon bölgesinden çekildiğini yazılı olarak bildirdiğini teyit etti.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *