Rus Büyükelçinin konuşması Arınç’ı etkiledi

Rus Büyükelçinin konuşması Arınç’ı etkiledi

Arınç: “Elini silahtan ayırmayan, bomba üstüne bomba yağdıran Müslümanlar, şimdi Ruslardan ders alacak hale geldiler.” dedi.

Bu yıl içinde 2’nci kez düzenlenen Ankara Kitap Fuarı, ATO Congresium’da açıldı. Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bülent Arınç, açılış töreninde yaptığı konuşmada, fuarın Ankara’ya ve kültür dünyasına hayırlı olmasını diledi.

Rusya’nın konuk ülke olduğu fuarın açılışına Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurul Üyesi (YİK) Bülent Arınç, Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş ile fuarın uluslararası onur konuğu, yazar İlya Boyaşov ve ulusal onur konuğu, yazar Beşir Ayvazoğlu da katıldı.

Rusya Büyükelçisinin ‘Ehl-i Kitap’ açıklaması

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov da Ankara Kitap Fuarı’nda misafir katılımcı olmalarının kendileri için önem taşıdığını, bunun iki ülke halkının manevi yakınlığının göstergesi olduğunu belirterek, “Fuarda bulunmak bizim için bir ayrıcalık.” dedi.

Konuşmasında “ehli kitap” vurgusu kullanan Yerhov, “Kur’an-ı Kerim’de ehli kitap diye bir terim vardır, genelde bu terim semavi din mensupları için kullanılır fakat bu terimi daha geniş bir kavramda değerlendirmek gerekirse tüm kitapseverler hepsi ehli kitap konumundalar. Kitaplar bilgi kaynaklarıdır fakat bununla sınırlı değildir, kitap aynı zamanda iyiliğin kaynağıdır, aklın, dostluğun, arkadaşlığımızın kaynadığıdır.” dedi.

Yerhov, sözlerini, mezarının Moskova’da olduğunu hatırlattığı Nazım Hikmet’in “Yaşamak güzel şey be kardeşim” dizeleriyle bitirdi.

Arınç: Müslümanlar ne hale geldi?

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bülent Arınç da açılışta bir konuşma yaptı. Rusya’nın Büyükelçisi Yerhov’un, eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal’a olan benzerliğine dikkati çeken Arınç, “Sayın Cumhurbaşkanımızla ilgili bir dönem dizisi veya onun hayatını konu alan bir film yapılacak olsa dublör aramaya gerek yok. Sayın Büyükelçimizden daha çok benzeyen bir insan bulmak mümkün değil.” dedi.

Daha sonra, Yerhov’un konuşmasındaki “ehli kitap” vurgusuna dikkat çeken Arınç, “Hayret ediyorum” diyerek Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ankara’daki üçlü zirvede Kur’an-ı Kerim’den alıntı yaptığını hatırlattı. Arınç, “Putin bize ayet okuyor, bir Ortodoks, Rusya vatandaşı, yanındaki iki tane Müslümüna ‘Bakın Kur’an böyle emrediyor’ diyor, Müslüman ülkelere de ‘Kavga etmeyi bırakın, birbirinizin kanını dökmeyin, uzlaşın’ diyor. Biz Putin’in şokunu atlatamamışken arkasından bir büyükelçi ‘kitap ehliyiz, kitap ehli olmak Kur’an’da anlatılmıştır’ diyor. Şu Müslümanlar ne hale geldi bakar mısınız? Birbirimize söylediğimizde hiçbir değer ifade etmeyen, elini silahtan ayırmayan, bomba üstüne bomba yağdıran Müslümanlar, şimdi Ruslardan ders alacak hale geldiler.” diye konuştu.

Kitap aşığı olmak gerektiğini anlatan Arınç, herkese uyumadan önce 10 sayfa da olsa kitap okumasını tavsiye etti. Kitaba yönelmenin, sanal dünyanın ve televizyonun etkisini azaltacağını savunan Arınç, kitap fuarlarının desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *