Cihangir İslam: Ak Parti Kuran-ı Kerim okumaya başladıysa sıkıntı vardır

Cihangir İslam: Ak Parti Kuran-ı Kerim okumaya başladıysa sıkıntı vardır

Saadet Partisi Milletvekili Cihangir İslam, harekâta yönelik bilgilendirmeye dair hükümete eleştirilerde bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yürütme adına bilgilendirme yapmak üzere TBMM’de yaptığı ‘Barış Pınarı Harekâtı’na dair konuşmasının ardından, Meclis kürsüsünde konuşan Saadet Partisi Milletvekili Cihangir İslam, harekâta yönelik bilgilendirmeye dair hükümete eleştirilerde bulundu.

Harekâta yönelik eleştirilerini dile getiren İslam, “Az önce baktım sayın AK Parti sözcüsü burada Kur’an-ı Kerim okumaya başladı. AK Parti Kur’an-ı Kerim okumaya başlıyorsa bilin ki bir sıkıntı vardır işlerde” dedi.

“Sayın Bakan sekiz gün sonra bizi bilgilendiriyor. Bütün Meclise soruyorum: “Evet” verenler neye oy verdi bu bilgilenmeden önce “Hayır” verenler neye oy verdi? Kusura bakmayın, bu soruyu hepinize soruyorum” diyen İslam, TBMM’de 9 parti bulunduğunu ve bunların 5’nin grubunun olduğunu hatırlatarak, HDP’nin neden bilgilendirilmediği sorusunu yöneltti.

İslam’ın konuşması “HDP bu ülkenin bir parçası değil mi? HDP bu ülkede milyonlarca seçmeni temsil etmiyor mu arkadaşlar?”  dediği sırada AKP ve MHP sandalyelerinden itiraz sesleri yükseldi.

Saadet Partisi Cihangir İslam’ın yaptığı konuşma TBMM tutanaklarına şu şekilde kaydedildi:

NAZIR CİHANGİR İSLAM (İstanbul) – Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Çok değerli arkadaşlarım, önce, bu operasyonda hayatını kaybedenlere rahmet okuyarak sözlerime başlamak istiyorum.

Bizim burada, AK PARTİ ve sizin icraatlarınıza karşı söylediğimiz hiçbir şey ne Türk Silahlı Kuvvetlerine ne de Mehmetçiğimizedir. Hiç kimse siyaseti, Silahlı Kuvvetlerin arkasına veya Mehmetçiğin arkasına saklanarak yapmaz. Onlar sadece sizin kararlarınızı uyguluyor ve bizim bütün eleştirilerimiz sizin aldığınız siyasi kararlaradır. Bunun altını çizdikten sonra, az önce baktım sayın AK PARTİ sözcüsü burada Kur’an-ı Kerim okumaya başladı. AK PARTİ Kur’an-ı Kerim okumaya başlıyorsa bilin ki bir sıkıntı vardır işlerde. (İYİ PARTİ sıralarından alkışlar)

NAZIM MAVİŞ (Sinop) – Sen utanmazın tekisin, utanmazın teki!

NAZIR CİHANGİR İSLAM (Devamla) – Yani biz her zaman onlara zulüm ortamlarında Kur’an-ı Kerim’i hatırlatırız ama bizi hiç dinlemezler. Okumak da tek mesele değil. Eğer okumuş ve anlamış olsalardı barış ve istişare kavramlarının ne kadar önemli olduğunu burada çıkar, altını çize çize konuşurlardı.

Değerli arkadaşlarım, bakınız, istişare hadisesi hem insanlığın kadim bir bilgisidir, kadim bir geleneğidir bütün toplulukların hem de Kur’an-ı Kerim’de altı ısrarla çizilir ama sekiz gün önce biz burada bir tezkere geçirdik ve istişare adına hemen hemen hiçbir şey yapmadık.

Bakın, Sayın Bakan geldi bugün. Hoş geldiniz. Sayın Bakan sekiz gün sonra bizi bilgilendiriyor. Bütün Meclise soruyorum: “Evet” verenler neye oy verdi bu bilgilenmeden önce “Hayır” verenler neye oy verdi? Kusura bakmayın, bu soruyu hepinize soruyorum.

SELAMİ ALTINOK (Erzurum) – Biz biliyoruz, siz bilmiyorsunuz.

NAZIR CİHANGİR İSLAM (Devamla) – İşte bizim sıkıntımız daha işe başlarken ve işleri yürütürken başlıyor değerli arkadaşlarımız. Dediler ki: “Biz Sayın Millî Savunma Bakanını gönderdik, 3 partiyi bilgilendirdik.” Sizi katmıyorlar ha. CHP’yi, MHP’yi ve İYİ PARTİ’yi katıyorlar. Siz zaten söz söyleme…

SELAMİ ALTINOK (Erzurum) – Biz biliyoruz.

NAZIR CİHANGİR İSLAM (Devamla) – Ha, siz zaten biliyorsunuz, size bildirildi. Tamam.

İşte söylemek istediğim budur. İşte söylemek istediğim bu Meclisin alması gereken kararların orada tek bir kişi tarafından alınması ve MYK’de bunun âdeta imza atılarak geçirilmesi. Sizin de akşamüzeri bilgilendirilmeniz, olay bundan ibaret.

ABDULLAH GÜLER (İstanbul) – Yorum yapıyorsun.

NAZIR CİHANGİR İSLAM (Devamla) – Şimdi, 3 partiyi bilgilendirdiniz. Bu Mecliste kaç parti temsil ediliyor? 9 parti. 5’inin grubu var, sizi saymıyorlar diyelim. CHP, MHP, İYİ PARTİ bilgilendirildi. Peki, HDP niye bilgilendirilmedi?

KEMAL ÇELİK (Antalya) – Sana ne?

NAZIR CİHANGİR İSLAM (Devamla) – HDP bu ülkenin bir parçası değil mi? HDP bu ülkede milyonlarca seçmeni temsil etmiyor mu arkadaşlar?

KEMAL ÇELİK (Antalya) – Avukatı mısın sen?

NAZIR CİHANGİR İSLAM (Devamla) – Diyelim ki, diyorsunuz ki: “Biz genel başkanları bilgilendirdik.”

MUSTAFA DEMİR (İstanbul) – Bütün dünyaya haber verdik.

NAZIR CİHANGİR İSLAM (Devamla) – E, peki, niye 3 genel başkanla yetindiniz. Neden Sayın Karamollaoğlu’nu gelip bilgilendirmediniz veya toplantıya davet edip bilgilendirmediniz? Tabii, diğer sayın genel başkanlarını da bu işin içine katıyorum. Ama siz tek başınıza karar alacaksınız ve bu Meclisin sizin arkanızda durmasını ısrarla ve ısrarla isteyeceksiniz. Ben bir sayın genel başkan olsaydım -biraz da oralara sitemim var- o bakanları doğrudan Meclise gönderirdim, gidin derdinizi oraya anlatın, bu konuda kararı Türkiye Büyük Millet Meclisi verecek derdim.

Evet değerli arkadaşlar, şimdi, netice olarak şu noktaya geldik: Bu tip uygulamalar yerleştirilmek istenen aşiret anlayışını sadece ve sadece onaylar, sadece ve sadece bu anlayışı yerleştirir. Sayın Genel Başkanınız bugün dedi ki. “Hepimiz ülke etrafında birleşelim.” Ülke burası arkadaşlar. Onun kastettiği AK PARTİ ve onun etrafında birleşmek. Biz zaten ülkeyiz. İşin burada detaylıca konuşulmasını isteriz ama şöyle tarihe bir baktığımızda, sizin kararlarınıza, tek başınıza aldığınız kararlara, istişaresiz aldığınız kararlara çok da güvenemiyoruz. Neden mi?

Eğer uzatma verirse, onu da şu son bir dakikada açıklayacağım.

Verecek misiniz?

BAŞKAN – Evet, son bir dakika vereceğim tabii.

Buyurun Sayın İslam.

NAZIR CİHANGİR İSLAM (Devamla) – Şunun için kararlarınıza güvenmiyoruz: Genel Başkanınız en çok kandırılan ve en çok aldatılan insan. Tek başına karar alan bir insan.

İkincisi: Sizin bu kararları alırken siyasi bir hesabınız olup olmadığından ben şahsen emin değilim.

ARZU AYDIN (Bolu) – Millet bizden emin.

NAZIR CİHANGİR İSLAM (Devamla) – 7 Haziran-1 Kasım sürecine bakıyorum, sizin sadece ve sadece kaybettiğiniz bir seçimi geri alabilmek için neler yapabileceğinizi görüyorum.

KEMAL ÇELİK (Antalya) – Sen hangi ülkede yaşıyorsun? Sen nerede yaşıyorsun?

NAZIR CİHANGİR İSLAM (Devamla) – İşte bu yüzden diyorum ki sizin herhangi bir siyasi eyleminizin, aldığınız bir kararın arkasında bir menfaat ilişkisinin olmaması hemen hemen mümkün gelmiyor bana.

Hepinize saygılarımı sunuyorum.

Sağ olun. (CHP ve HDP sıralarından alkışlar)

(T24)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *