‘ABD-PKK ilişkisi hayret edilecek bir durum değil’

‘ABD-PKK ilişkisi hayret edilecek bir durum değil’

ABD’nin “Suriye’deki ortağım” diyerek kolladığı güruhun, yine ABD’nin terör örgütü listelerindeki PKK olduğunu vurgulayan Milliyet yazarı Bengin, Cevat Öneş’in konuyla ilgili görüşlerini aktardı.

Bugün Milliyet‘te, “ABD’nin PKK’yla bitmeyen dansı” başlıklı yazısında Tunca Bengin, MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş‘e yönelttiği sorulara ve onun yanıtlarına yer verdi.

Trump’ın ‘itiraf’ diye nitelendirilen ABD-PKK ilişkisine dönük sözlerini sorarak başlayan Bengin’e, Öneş şöyle yanıt verdi:

“Hayret edilecek bir durum değil. Bilinen bir konu. Zaten bunu saklamıyorlar. Trump biraz açık konuşuyor, farklılığını ortaya koymaya çalışıyor. İç politikaya oynadığı için ABD’nin sorumluluklarını Obama’ya yüklemeye çalışıyor.”

Bilinen derken, ABD PKK ile ne zamandan beri işbirliği içerisinde?

“1990’lı yıllardan yani Sovyetler’in dağılması başat süper güç olarak ABD’nin tek kutuplu dünyada gücünü yeniden değerlendirmek ve stratejisini şekillendirme arayışında Afganistan’ı işgaliyle başlayan Körfez Savaşı’yla birlikte Irak’ta özellikle bir Kürdistan federal yapısının ortaya çıkarılmasından itibaren bölgedeki Kürt siyasal hareketlerini kullanma arayışı gelişti. O tarihten itibaren de ABD’nin PKK’yla ilişkileri var. Körfez Savaşı’ndaki hatıratları ve o dönemdeki bizim Güneydoğu bölgemizde, Irak harekâtlarında, Çekiç Güç çalışmalarında yer alan komutanların açıklamalarında da gördüğümüz gibi ABD’nin PKK ile olan ilişkisi eskilere dayanıyor ve 1990’lı yıllardan itibaren günümüze kadar devam ediyor…”

Nasıl yani?

“1999’da Öcalan’ı bize teslim eden de ABD’ydi. Öcalan’ı teslim ettikten sonra yine PKK ile ilişkilerine devam eden PKK’nın Irak’ta yerleşmesine, devamlılık kazanmasına destek veren, Irak’ı işgal etmesine rağmen PKK’ya set çekmeyen ve Türkiye’ye bu konuda Öcalan’ı teslim etmesi dışında yardım etmeyen de ABD’ydi. Onun için Trump’ın bunu dillendirmesi de önemli bir olay değil.”

ABD planlarından vazgeçmez anlamında mı?

“Kesinlikle. Bugün gerek Trump gerek Pentagon gerek Dışişleri Bakanlığı da YPG’yi destekleyeceklerini ifade ediyorlar. Resmen de bunu açıklamış durumdalar. Nitekim 30 kilometrelik sınırın güneyine çekilen YPG silahlı güçleri de ABD’nin himayesinde varlıklarını şu an devam ettiriyorlar.”

Peki ya ABD gibi, PKK’yı desteklediği, kullandığı bilinen İsrail’in durumu? O bu kirli tezgâhın neresinde ve neden sesi pek fazla çıkmıyor?

“İsrail her zaman işin içinde ve göbeğinde ama İsrail adına zaten büyük güçler hareket edebiliyor. Ve İsrail politikaları daima gerçek gündemi şekillendirirken, faaliyet yürütürken, sessiz kalmayı ve isimlerini ortaya çıkarmayı pek arzu etmiyorlar. İngilizler de öyle.”

İsrail ABD’yi mi kullanıyor?

“Hayır, kullanıyor değil. İsrail ABD’nin stratejik partneri ve Ortadoğu’daki gerçek temsilcisi. Tabii ki siyasetlere göre farklı yaklaşımlar, beyanlar olabilir ama ABD sistemiyle İsrail gücü her zaman bir bütünlük içinde hareket eder ve ABD başkanları İsrail kamuoyu gücünden her zaman etkilenirler…”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *