Brexit sonrası İngilizce AB’nin resmi dili kalacak mı?

Brexit sonrası İngilizce AB’nin resmi dili kalacak mı?

2017 verilerine göre AB ülkelerindeki öğrencilerin yüzde 98’i ilköğretimde İngilizce dersi alıyor. İkinci sırada ise yüzde 33 ile Fransızca var.

İngiltere Avrupa Birliği’nden (AB) çıktığında İngilizce birliğin resmi dili olmaya devam edecek mi?

AB kurumlarında İngilizce dahil resmi olarak toplam 24 dil tanınıyor. Her üye ülke birliğe katılmadan önce kendi resmi dilini belirtiyor. Ancak İngilizce konuşulan İrlanda ve Malta resmi dil olarak İngilizceyi kaydetmeyip yerine İrlandaca ve Maltaca dillerini tercih etmişti.

Buna göre, Brexit’ten sonra İngilizcenin artık AB tarafından tanınan resmi bir dil olmayacağı düşünülüyor.Örneğin, Brexit kararı alındığında dönemin AB Hukuk Komisyonu Başkanı Polonyalı Milletvekili Danuta Maria Hübner, “İngiltere artık AB üyesi değilse İngilizce de resmi dil statüsünü kaybeder” diye konuşmuştu.

AB yasası ne diyor?

Euronews’ün haberine göre, Yasal olarak İngilizce, Brexit’ten sonra AB’nin resmi dillerinden biri olmaya devam edecek.

AB Komisyonu’nun 2016’da aldığı bir karara göre, birliğin dilleri ile ilgili yapılacak değişikliklerin AB Bakanlar Konseyi’nde oy birliği ile kabul edilmesi gerekiyor. Bu bağlamda, halkın çoğunluğunun İngilizce konuştuğu İrlanda ve Malta’nın bu yönde bir karar alması pek mümkün gözükmüyor.

Ayrıca, Avrupa Birliği Antlaşması’nın 55’inci maddesine göre İngilizcenin, birliğin anlaşmaları için kullanılan dillerden biri olduğu belirtiliyor.

AB kurumlarında İngilizce hakim

AB’nin 513 milyon kişilik nüfusunun yüzde 16’sının ana dili Almanca, yüzde 14’ünün Fransızca, yüzde 13’ünün İngilizce ve İtalyanca, yüzde 8’inin de İspanyolca ve Lehçe. Ancak AB’ye bağlı kurumlarda çalışanlar arasında en çok konuşulan dil açık arayla İngilizce.

Uzun yıllar AB muhabirliği yapan Fransız gazeteci Jean Quatremer, “Brüksel’de aslında tek dil rejimi var, eğer küresel dil haline gelen İngilizceyi konuşmuyorsanız, bir yönüyle dışlanıyorsunuz, yok sayılıyorsunuz” diyerek İngilizcenin hakimiyetini eleştiriyor.

Almanların ise bu durumdan rahatsız olmadığını belirten Alman gazeteci Heide Newsom, “AB’de çalışan Almanlar herkesle İngilizce konuşmaktan çok memnun. Almancanın hiç konuşulmaması bir yönüyle bizim suçumuz” dedi.

AB rakamlarına göre, Avrupa Parlamentosunda hazırlanan belgelerin 1997’de yüzde 45’i İngilizce iken, bu oran 2014’te yüzde 80’i aştı.

Avrupa’da 100 öğrenciden 98’i İngilizce öğreniyor

İngilizce aynı zamanda, AB ülkelerinde en çok öğretilen yabancı dil haline geldi. 2017 verilerine göre AB ülkelerindeki öğrencilerin yüzde 98’i ilköğretimde İngilizce dersi alıyor.

İkinci sırada ise yüzde 33 ile Fransızca var. Almanca yüzde 23 ile üçüncü sırada yer alıyor. AB ülkelerinin neredeyse tamamı ilköğretimde 2 veya daha fazla yabancı dil eğitimine imkan sağlıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *