‘Elektrik üretiminde yerli kaynak yüzde 65’e çıktı’

‘Elektrik üretiminde yerli kaynak yüzde 65’e çıktı’

Elektrik üretiminde erli kaynak kullanımının bu yıl ilk 7 ayda bu oranın % 65’lere çıktığını belirten Dönmez, bu sayede 1.5 milyar dolarlık daha az ithalat yapıldığını söyledi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Bloomberg HT’deki Enerji Gündemi programında değerlendirmelerde bulundu.

Irak – Türkiye petrol boru hattı için temaslarını değerlendiren Dönmez enerjinin her alanında Irak’ta ciddi bir potansiyel olduğunu ve bu kapsamda ilişkilerin artırılabileceğini söyledi. Dönmez “Irak – Türkiye petrol boru hattı var, boru hattının kapasitesinin artırılması dahil olmak üzere bazı hususları kendileriyle istişare ettik.

Onun dışında elektrik konusu var. Irak son dönemde DAEŞ başta olmak üzere çeşitli terör örgütleriyle sıcak çatışmalar yaşadı, şimdi hızla toparlanıyorlar: tahrip olan altyapının yeniden onarılması gerekiyor, elektrik alt ciddi eksikleri var. Yakın dönemde Türkiye’deki iş adamları oradaki iş fırsatlarını kovalamak suretiyle yeni projeleri artırma imkanı olacak” şeklinde konuştu.

Büyümede yavaşlamanın enerji ithalat politikasına yansımalarına dair soruya Dönmez şu yanıtı verdi “elektrik ithalatımız ciddi oranda azaldı, hatta elektrik ihracatımız ithalatımızdan daha fazla. Irak bizden elektrik alabileceğini ifade etti. Transfer kapasitesini Irak başta olmak üzere artıracağız”

Yerli kaynak kullanımı

Geçen sene elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir kaynakların payının yaklaşık yüzde 50 olduğunu, bu yıl ilk 7 ayda bu oranın % 65’lere çıktığını belirten Dönmez “eğer yerli ve yenilenebilir kaynaklardan üretmeseydik yaklaşık 1.5 milyar dolar daha ithalat yapacaktık. Önümüzdeki dönemde de yerli kaynakları azami ölçüde kullanmayı hedefliyoruz, yerli kömür santrallerini de teşvik ediyoruz.” dedi.

Doğu Akdeniz meselesi

Dönmez Doğu Akdeniz’deki son gelişmelere dair “Adada Türk halkının hak ve menfaatlerinin yok sayılmasına göz yummayacağımızı defalarca açıkladık. Doğu Akdeniz’deki petrol doğalgaz aramasında sadece biz yokuz. Güney’de Mısır, İsrail, Kıbrıs Rum Yönetimi var..Kıta sahanlığımızda uluslararası hukuk kaynaklı arama ve üretim faaliyetlerine devam edeceğimizi yenilemek istiyorum.

Geçen Temmuz’da KKTC’nin Kıbrıs Rum yönetimine ‘gelin adanın kaynaklarını ortak paylaşımı esasıyla kullanılmasına dair teklifi oldu ama maalesef ki Rum yönetimi olumlu teklif vermedi. Biz de bu teklifi destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Akkuyu, plana uygun ilerliyor

Akkuyu Nükleer Santrali’ne dair bilgi veren Dönmez projenin iş planına uygun ilerlediğini, bugünlerde 2. ünitenin inşaat lisansının da verileceğini söyledi. Dönmez “İnşallah ilk üniteyi 2023 yılında işletmeye almayı planlıyoruz” yorumunu yaptı.

Sinop projesi tatmin etmedi

Sinop nükleer santral projesinin takvim ve maliyetin kabul edilebilir olmadığı için durdurulduğunu belirten Dönmez “Yatırımcı Japon şirketlerinin içinde bulunduğu konsorsiyum fizibilitelerini sundular, yapılan incelemelerde gerek takvim, gerek maliyet açısından kabul edilebilir olmaktan uzak olduğu görüldü. Gelinen noktada bizi tatmin etmediği için proje durdurulmuş oldu.” ifadesini kullandı.

‘İnsan kaynağı kalitesini artırmamız lazım’

Dönmez insan kaynağı kalitesini artırmak gerektiğini, Bakanlıkta çalışan personelin yurtdışında uzmanlaşmasını arzu ettiklerini belirterek “Biz hedef olarak 323 sayısını belirledik. Gerek nükleer alanda gerek verimlilik gibi alanlarda mecburi hizmet karşılığı master’a göndereceğiz..Ülkeler sonradan belli olacak” açıklamasını yaptı.

Dar gelirli ailelere yardım

Dar gelirli ailelere elektrik desteğini artırdıklarını belirten Bakan verilen miktarın 275 milyon TL’ye ulaştığını bildirdi. Dönmez bu destekleri gelecek yıllarda da sürdüreceklerini sözlerine ekledi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *