Dilipak: Humanoidler, Siborglar, Genomikler geliyor…

Dilipak: Humanoidler, Siborglar, Genomikler geliyor…

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin henüz oturmuş bir sistem olmadığını ve birçok konunun test edilmediğini belirten Dilipak, zaten bugünkü kavramların 2025’te kalmayacağını, e-demokrasi geleceğini belirtti.

Dünkü yazısında Cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin eksiklere değinen Abdurrahman Dilipak, “Sistem daha yerine oturmadı ve birçok konu da daha test edilmedi.” diye yazdı. “Başkanlık Sistemi” başlıklı dün Yeni Akit’teki yazısında Dilipak, “Kaldı ki, bugün bu konuyu konuşurken kullandığımız kelimeler, kavram, kurumlar, ekonomi, uluslararası düzen 2025’de olmayabilir.” dedi ve şunları ilave etti:

“Yani Siber devrim, yasama, yürütme, yargı, yerel yönetimler, sivil toplum, Media her şeyi radikal bir şekilde değiştirecek. E- Devlet, E-Belediyeyi unutun, E-Demokrasi geliyor. Bunu konuşmuyoruz. Bunun altyapısı, üstyapısı hazır mı? Mevcut yapıları nasıl dönüştüreceğiz. Okul, iş her şey değişiyor. Üniversitelerimiz bile buna hazır değil. Humanoidler, Siborglar, Genomikler geliyor. İnsansız kara, hava ve deniz araçları geliyor. Ev-okul, ev-iş sistemi geliyor. Bütün bunlar için şimdiden hazırlık yapmazsak boşluğa düşeceğiz. Önümüzdeki dönemde yapay zeka, toplumları ve yöneticileri yönlendirecek. Bilgi aristokrasisi, bilgi guruları geliyor.

Bizim açımızdan şöyle bir ölçü var: Her topluluk layık olduğu gibi idare olunacak. Biz takmışız kafaya yönetimi. Yönetim düzelirse toplum düzelir. Böyle olmayabilir. Tamam iyi bir yönetim gerek, ama en azından eşzamanlı olarak toplumun da değişmesi gerek. Her şey siyaset değil. Siyasetin de bir ahlakı olmalı. Siyaset, ahlaki ve hukuki zeminini kaybederse mafyalaşır. Siyaset, sivil toplum, iş alemi, üniversiteler herkes birbirini tamamlamalı. Ama gelinen noktada herkes kendi içinde ve birbiri ile kavgalı. Ya da herkes dengelere göre tavır belirliyor. Ana belirleyici, güç ve çıkar! Hele güç ve çıkar ilişkisi ahlaki zeminden uzaklaşırsa işler daha da sarpa saracak demektir.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *