İsrail-Lübnan sınırında çatışma

İsrail-Lübnan sınırında çatışma

Sınırdaki çatışma ve hareketliliğin ardından İsrail ordusu buradaki vatandaşlarına evlerinden çıkmamaları uyarısında bulundu ve sığınakların açık tutulmasını istedi.

İsrail ordusu kuzeyde Lübnan sınırında Lübnanlı militanların bir dizi tank savar füze ile İsrail’e ait ordu üssüne ateş açtığını ve bazı askeri araçları vurduğunu bildirdi. İsrail Lübnan’ın güneyine ağır silahlarla ateş açarak saldırılara karşılık verdi.

Lübnan’da ise Hizbullah, İsrail’e saldırı düzenleyen birimin 24 Ağustos’ta Suriye’de İsrail hava saldırısıyla ölen iki Hizbullah üyesinin ardından görevlendirildiğini kaydetti. Bu birimlerden birinin İsrail orudusuna ait bir aracı yok ettiğini ve içindekileri de yaraladığını kaydetti. İsrail tarafından saldırıda ölen ya da yaralanan olup olmadığına dair açıklama yapılmadı.

Voa News’un haberine göre, saldırının hemen ardından sınırın Lübnan tarafına İsrail tarafından topçu ateşi düzenlendi.

2006 yılında bir ay boyunca savaşan Hizbullah ve İsrail, 13 yıldır doğrudan çatışmadan kaçınıyordu.

İsrail bir süredir Hizbullah’la olası çatışma konusunda teyakkuzdaydı. İsrail’e ait insansız hava araçları geçtiğimiz hafta boyunca Beyrut kırsalında bir bölgeyi hedef almıştı. İsrail,

Hizbullah’ın İran desteğiyle hassas güdümlü füze üretmeye çalıştığından şüpheleniyor.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Cumartesi günü yaptığı açıklamada İsrail’in drone saldırılarına yanıt verileceğini bildirmişti.

Hizbullah tehdidi nedeniyle İsrail son dönemde sınır bölgesinde askeri varlığını arttırdı. 2006’da yapılan savaşın ardından bölgede sükunet hakimdi.

Pazar günü erken saatlerde ise Lübnan ordusu İsrail’e ait bir drone’un sınırdaki bir çam ormanına yanıcı madde atarak yangın çıkarttığını bildirdi.

İsrail ordusu ise yaptığı açıklamada çıkan yangınların askeri operasyonlarıyla bağlantılı olduğunu belirtti.

İlerleyen saatlerde İsrail ordusu çatışmaların sona ermiş göründüğünü kaydederken, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu gelişmelere göre İsrail’in Lübnan konusunda nasıl adım atacağına karar vereceğini belirtti.

İsrail geçen hafta düzenlenen drone saldırılarının sorumluluğunu üstlenmemişti. Ancak İsrail ordusu Hizbullah’a İran tarafından hassas güdümlü füze üretebileceği araçların sağlandığı bir projenin ayrıntılarını açıklamıştı.

İsrail, Hizbullah’ın bu füzelere sahip olmasının gelecekte olası bir savaşta İsrail’in üstünlüğnü kırmasından endişe ediyor. Bu füzeler otomatik kumandayla keskin nişan alarak önemli altyapı tesislerini yok etme kapasitesine sahip.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *