‘ABD’nin Afganistan’daki varlığı her zaman devam edecek’

‘ABD’nin Afganistan’daki varlığı her zaman devam edecek’

Trump “Orada varlığımızı sürdüreceğiz. Varlığımızı çok önemli miktarda azaltacağız, ama her zaman devam ettireceğiz. Üst düzey istihbarat bulunduracağız” dedi.

Donald Trump, Afganistan’daki ABD askeri sayısının 8 bin 600’e düşürüleceğini ancak Washington’un Taleban’la ülkede 18 yıldır devam eden savaşı sonlandırmak için bir anlaşmaya varması halinde bile Afganistan’da asker tutmaya devam edeceğini açıkladı.

Fox News radyo kanalına verdiği röportajda Trump “Orada varlığımızı sürdüreceğiz. Varlığımızı çok önemli miktarda azaltacağız, ama her zaman devam ettireceğiz. Üst düzey istihbarat bulunduracağız” dedi.

Voa News’un aktardığına göre, Trump, Afganistan’da 14 bin olan mevcut asker sayısının 8 bin 600 seviyesine çekileceğini kaydetti ve daha sonraki çekilme süreçlerine ileride karar verileceğini belirtti. Afganistan’daki ABD askerlerinin 5 bini terörle mücadele operasyonlarında yer alıyor.

ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad anlaşmayı sonuçlandırmayı başarsa da Afgan hükümetinin de Taliban’la kendi barış anlaşmasını yapması gerekiyor. Bu görüşmelerin bir kısmını da Afganistan’ı 2001’deki ABD işgalinden önce yöneten Taliban’a hükümet içinde bir rol verilmesi konusu oluşturacak.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *