Metiner: ‘Tadilat işe yaramaz, yeni bir Ak Parti lazım’

Metiner: ‘Tadilat işe yaramaz, yeni bir Ak Parti lazım’

AK Parti içindeki AKP’lilerin davaya ciddi zararlar verdiğini söyleyen eski milletvekili Mehmet Metiner, içeride yapılacak tadilat yerine yeni bir Ak Parti’ye ihtiyaç olduğunu savundu.

Yeni Akit’ten Mehmet Özmen’e konuşan Mehmet Metiner, Ak Partililer ile AKP’liler arasında bir ayrıma giderek şöyle dedi:

“İçimizdeki AKP’lilerin bu Reisçilik tasavvuru ile AK Partililerin Reisçilik tasavvuru birbirinin zıddıdır. AKP’lilerin Reisçilik tasavvuru gerçekte şahsi ikballe alakalıdır. Bir yere gelemedikleri veya getirildikleri yerden alındıkları andan itibaren Reis’e düşman kesilirler. AK Parti’yi terkedip başka partilere kaçarlar. AK Partililerin Reisçilik tasavvuru Allah rızası ve dava şuuru üzerine oturur. Onlar Reis’i davanın yılmaz bir lideri olarak gördüğü için Allah için severler. Onlar görev istemezler. Bir makama gelmek için yaltaklanmazlar. Bir görevde iseler onu geçici bir hizmet olarak görürler. Makam ve görevleri değiştiğinde Reis’e sadakatları devam eder ve davaları için bir nefer olarak yola devam ederler. O yüzden AK Partililerin gözünde dava şahıslarla kaim değildir. Lakin lider davamın kaim olması için olmazsa olmaz önemdedir. Davayı liderden, lideri davadan ayırmayı yanlış görürler. ‘Davanın lideri’ ile ‘liderin davası’ bir ayrıma dönüşmez; tersine bütünleyici bir anlam taşır.”

‘Ak Parti’ye sızmalar oldu’

AK Parti’nin kuruluşundan itibaren iktidar olmuş parti olduğunu ve dolayısıyla gücü temsil eden bir parti olarak zamanla yanlışlıklar yapmasının kaçınılmaz olduğunu savunan Mehmet Metiner, Türkiye gündemine bomba gibi düşecek şu sözleri dile getirdi:

“Gücün olduğu her yerde onu elde etmeye çalışanlar olur. AK Parti’nin içine sızmalar bu yüzden olmuştur. Dava şuurundan yoksun unsurlar güç elde etmek için AKP’lileştiler. AK Parti’de fazlasıyla görünür olduklarında da bu kez dava bilinciyle hareket eden AK Parti sosyolojisinin tepkisini çektiler. Kimileri bırakıp gitti. Kimileri de gitmek için vakit kolluyor. İbni Haldun’un bedevilik-haderilik tesbiti bence partiler için de geçerli. O yüzden Reis bu ayrışma sürecinde AK Parti’nin rotasını yeniden belirlemelidir. AK Parti yeni bir Türkiye iddiasıyla ortaya çıkmış olsa bile eski Türkiye şartlarında kuruldu. İktidar dönemlerinde kararlı bir şekilde yeni bir Türkiye inşa edildi. Her dönem kendini yenileyerek bunu yaptı. Bugün geldiğimiz nokta çok farklı artık. Eski Türkiye yok. Eski Türkiye şartlarında kurumuş AK Parti’de artık ömrünü tamamladı. 2001’deki AK Parti’de ısrar, Yeni Türkiye’nin siyaset anlayışının tersine kürek çekmek anlamına gelir.Devir değişti. AK Parti’nin üzerine oturduğu sosyoloji değişti. AK Parti’ye ‘fabrika ayarları’nı dayatmak AK Parti’yi bitirmek anlamına gelir. Yeni Türkiye sosyolojisine uygun yeni bir AK Parti’ye ihtiyaç var. Bir zihniyet değişimine ihtiyaç var. Yenilenmiş bir AK Parti’ye değil yeni bir AK Parti’ye acilen ihtiyaç var. Yeni bir teşkilatlanma modeline dayanan yeni bir AK Parti.”

‘Yeni bir AK Parti kurulmalı’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yeni bir partinin kurulması gerektiğini söyleyen AK Parti eski Milletvekili Mehmet Metiner, yeni yapılanmaya ilişkin sözlerini şöyle tamamladı:

“Milletvekillerinin sadece milletvekilliği yaptığı, partinin de dava şuuruyla donanmış yeni kadrolarla yönetildiği bir model şart. Partiyi yönetenler ile meclis grubu kesinkes birbirinden ayrılmalı. Belediye başkanları ve milletvekilleri partiyi yerelde belirleyen veya onların üstünde güç sahibi olan kimseler olmaktan çıkartılmalı. Belediye başkanları partilerinin belirlediği ilkeler doğrultusunda sadece belediye hizmetleriyle meşgul olmalı. Milletvekilleri partilerinin emrinde kendi seçim bölgelerinde gerekli çalışmaları yapmalı. Yasama faaliyetlerinin yanı sıra tek işleri seçmen toplulukları olmalı. Parti belediye başkanlarının ve milletvekillerinin veya genel merkezde görevli vekillerin emrinde olmamalı. İşte o zaman güç tekelleşmesinin önüne geçilir. Parti güçlü olur. İl ve ilçe başkanları kimsenin adamı olmadan çalışır. Herkes sadece görevini yaptığında dava kazanır. Bu teşkilat modeliyle yeni bir AK Parti kurulmalı diyorum. İçeride yapılacak tadilatlar korkarım ki amacımıza ulaşmamızı mümkün kılmaz.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *