Mimar Sinan Vakfı Kurucu Başkanı Gümüş: ‘İslami gelenek yok edilemez’

Mimar Sinan Vakfı Kurucu Başkanı Gümüş: ‘İslami gelenek yok edilemez’

Edirne Mimar Sinan Vakfı gönüllüleri Kurban Bayramı dolayısıyla düzenlenen bayramlaşma programında bir araya geldi.

Edirne Mimar Sinan Vakfı Kurucu Başkanı Hasan Gümüş, kamuoyunda dini gruplar, cemaatler ve gönüllü gruplarla ilgili gizli ibareli bir raporun gündemde olduğunu belirterek, “İslam’ın en samimi, en hasbi yaşandığı irfan mekteplerini kendi çıkarları için istismar eden istismarcılar ve milletimizin var oluş mayası olan İslam’a bu vesileyle saldıranlar, biliniz ki ya gafildirler ya da Türkiye düşmanıdırlar” dedi.

Vakfın Selimiye Camisi yanında bulunan binasında düzenlenen programda vakıf gönüllülerine hitap eden Hasan Gümüş, vakfın yürüttüğü çalışmalar ve gündemi meşgul eden raporla ilgili açıklamada bulundu.

Gümüş, söz konusu raporun İslami oluşumlara saldırmak için bahane ve fırsat olarak kullanılmaya çalışıldığını savundu.

Bu tür raporların ilk olmadığını belirten Gümüş, muhtemelen raporun sonuçsuz kalacağını söyledi.

“İstismarcıların kadim geleneğimizle alakaları olamaz”

Bazı kişilerin raporu, İslami oluşumlara saldırmak için fırsat bildiğini savunan Gümüş, şöyle devam etti: “Sivil İslami çizgi dört halife döneminden itibaren olagelmiştir. İslam’ın hukuk, fikir, irfan, hikmet, sanat ve edebiyatında sivil çizginin üretimleri nasıl inkâr edilebilir?

Bu kadim gelenek tarih boyunca değişik isimler aldı. Önü kesilmek istendi. Yazı gördü, kışı yaşadı. Ama her zaman diri kaldı. Zayıfladığı, istismar edildiği günler oldu. Ama ölmedi, yok edilemedi, yok edilemez.

Kadim geleneğimizin mirasçısı olduğunu iddia eden, hangi isimle anılırsa anılsın bütün oluşumlar asli işlevlerini yapmalıdırlar. Buraları karşılıksız hizmet üreten, muhabbet, hikmet, ilim, irfan, kardeşlik üreten menbalar olmalıdır. Ayrıştırma, hizipçilik, grupçuluk, ihale takipçiliği yapan oluşumların kadim geleneğimizle alakaları olamaz.

Gümüş, Balkan ülkelerinde vakfın etkin şekilde çalışmalarda bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Edirne Yenigün Gazetesi / Gökhan Zobar

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *