İnsan-hayvan melezleri geliştirilmesine izin

İnsan-hayvan melezleri geliştirilmesine izin

Japonya’da hükümetin tartışmalı kök hücre araştırmasını kabul etmesinin ardından embriyo formunda insan-hayvan melezleri geliştirileceği bildirildi.

İnsan hücreleri sıçan ve fare embriyolarında büyüyecek, ardından Tokyo Üniversitesi’nde yapılacak deneylerin bir parçası olarak taşıyıcı bir hayvana yerleştirilecek.

Independent Türkçe’nin haberine göre destekçiler, tanınmış genetikçi Hiromitsu Nakauchi’nin yönettiği çalışmanın nihayetinde ihtiyacı olan insanlara nakledilebilecek organ geliştirmeye götürecek hayati bir adım olabileceğini söylüyor.

Ancak çalışmanın yapılmasına karşı çıkanlar bilim insanlarının “Tanrı’dan rol çaldığına” dair kaygılarını belirtiyor.

Çalışmaya karşı çıkanlar ayrıca, insan hücrelerinin hedeflenen organ üretiminin ötesinde, hayvan vücudunun diğer bölgelerine geçerek etkin bir şekilde yarı hayvan, yarı insan bir yaratık oluşmasından endişe ediyor.

Bu gerekçeyle yakın zamana kadar, böyle uzun süreli deneyler tüm dünyada etkili biçimde yasaklandı ya da finanse edilmedi.

Japonya’da da bilim insanlarının 14 günlük büyüme sürecinin ötesine geçmesi yasaktı. Ancak bu yasalar ülkenin eğitim ve bilim bakanının bu tip çalışmaların gündeme getirilebileceğini söyleyerek yeni yönergeler yayımlamasının ardından martta gevşetildi.

Şimdi yeni çerçeve altında Dr. Nakauchi’nin deney başvurusu kabul edilen ilk örnek niteliğinde.

Asahi Shimbun gazetesine konuşan Nakauchi, “Hemen insan organları yaratmayı beklemiyoruz. Ancak bu, araştırmamızı bu noktaya kadar edindiğimiz bilgiye dayanarak geliştirmemizi sağlıyor” dedi.

Nakauchi yavaş yavaş ilerlemeyi planladığını ve melez embriyoları birkaç yıla kadar büyütmeye teşebbüs etmeyeceğini belirtti. Bunun yerine onları, hayvan organlarının çoğunlukla şekillendiği 14,5 güne ve fare organlarının oluştuğu 15,5 güne kadar büyütecek.

Bu tip bir ihtiyat ülkedeki biyoetikçiler tarafından memnuniyetle karşılandı.

Sapporo’daki Hokkaido Üniversitesi’nde bilim politikacıları araştırmacısı Tetsuya Ishii, “İhtiyatla ilerlemek güzel. Bu huzursuz ve kaygılı toplumla diyalog kurmayı mümkün kılacak” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *