Çin’den ABD’ye, “Tayvan’a silah satışını durdur” çağrısı

Çin’den ABD’ye, “Tayvan’a silah satışını durdur” çağrısı

Çin Dışişleri Bakanlığı, Tayvan’ın Çin topraklarının ayrılmaz bir parçası olduğunu ileri sürerek, ABD’nin Taiwan’a silah satışını derhal durdurmasını istediklerini bildirdi.

ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı Savunma Güvenlik İş Birliği Ajansı (SGIA) Taiwan’a 2 milyar 220 milyon dolar değerinde silah satmayı planladığı konusunda bugün ABD Kongresi’ni bilgilendirdi.

Çin radyosu CRI’nin aktardığına göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang aynı gün konuyla ilgili açıklamasında, ABD’nin Taiwan’a silah satışının uluslararası hukuka ve uluslararası ilişkilerin temel ilkelerine aykırı olduğunu dile getirdi. Çinli sözcü, ABD’nin bu girişiminin, Tek Çin ilkesi ve Çin ile imzaladığı üç ortak bildiriyi ciddi şekilde ihlal ettiği gibi Çin’in egemenliği ve güvenlik çıkarlarına da zarar verdiğine dikkat çekti. Çin’in bu girişime kararlılıkla karşı çıktığını ve ABD nezdinde ciddi girişimlerde bulunduğunu dile getiren Geng Shuang, sözlerine şöyle devam etti:

“Taiwan, Çin topraklarının ayrılmaz bir parçasıdır. Hiç kimse, Çin hükümetinin ve halkının ulusal egemenliğiyle toprak bütünlüğünü koruyan ve Çin’in içişlerine karışan yabancı güçlerle mücadele eden kararlı iradesini küçümsemesin. Çin-ABD ilişkilerinin ve Taiwan Boğazı’nda istikrarın korunması için, ABD’nin Çin ile imzaladığı üç ortak bildiride verdiği taahhütleri yerine getirip, silah satışını durdurmasını ve Taiwan’la askeri ilişkilerini kesmesini istiyoruz.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *