​İran’daki İngiliz mahkum açlık grevini bitirdi

​İran’daki İngiliz mahkum açlık grevini bitirdi

2016 yılında casusluk suçlamasıyla tutuklanan İran kökenli İngiliz vatandaşı Nazanin Zaghari-Ratcliffe, kocasının belirttiğine göre 15 gün önce başladığı açlık grevini sona erdirdiğini açıkladı.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe’ın eşi BBC’ye verdiği demeçte eşinin yaptığı açlık grevinin bazı olumlu sonuçlar verdiğini söyledi ve eşinin açlık grevinde 15 gün boyunca dayanışma içinde olduğunu belirtti. Mahkumun eşi “rahatladım çünkü Nazanin’in bu işi daha fazla yapmasını istemedim” dedi. 40 yaşındaki Zaghari-Ratcliffe, kızının beşinci doğum gününde açlık grevine başladı. Zaghari Ratcliffe, Nisan 2016’da Tahran’da ailesini ziyarete geldiği sırada tutuklanmıştı. Bu esnada kızı 22 aylık idi. İran rejimini devirmeyi denediği gerekçesiyle beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Zaghari-Ratcliffe suçlamaları reddetti. Davası Tahran ve Londra arasındaki ilişkileri zorladı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, bu yılın başlarında Nazanin Ratcliffe’a diplomatik koruma sağlayarak, davayı Londra ile Tahran arasında resmi bir yasal anlaşmazlık haline getirirken, serbest bırakılması için bir kampanya yürüten kocası bu adımın kendisine umut verdiğini söyledi. Hunt, bu adımın mahkumun serbest bırakılmasına sağlamayacağı ama önemli bir diplomatik adım olduğunu vurguladı ve bu adımla Nazanin’in bütün dünyaya suçsuz olduğu ve İran’ın onu tutuklamakla hata ettiğini ilan ettikerini söyledi.

Ratcliffe, 2016 yılında inkar ettiği casusluktan mahkum edildikten sonra İran’da beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Gelecek ay yeni başbakan olacak olan eski İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Nazanin Zaghari-Ratcliffe’ın İran’daki gazetecileri eğittiğini söyleyerek onun hapis cezasına beş yıl ekleme riski katmakla suçlanmıştı. Eski İngiliz Dış Sekreteri, Kasım 2017’de Avam Kamarası’ndan özür dilemişti.

(Şarku’l Avsat)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *