Çin, Doğu Türkistan’da zulmün dozunu artırıyor!

Çin, Doğu Türkistan’da zulmün dozunu artırıyor!

2108 yılında Çin Komünist Partisi’nin beş yıllık ‘İslam ile mücadele planı’nın kabulü sonrası ülkede Müslümanlara uygulanan zulmün dozu giderek artıyor.

Çin’de “İslami sembol” zulmü

Uygur Müslümanlarını toplama kamplarına hapseden, Müslüman kızları zorla Çinli erkeklerle evlendiren Çin, şimdi de Müslümanların yaşadığı bölgelerde İslam ile ilintili tüm gelenekleri ve sembolleri yok ederek yerlerine Çin tarihine ait semboller ve adetler koyuyor.

Milat gazetesinden Süleyman Baş’ın haberi

Çin’de yaşayan Müslümanları sindirmek için güvenlik güçleri Çin genelindeki camileri zorla yıkıyor ya da farklı amaçlarla kullanmak için boşaltıyor ve İslami sembolleri kaldırılarak ibadet yerlerini laik görünümlü binalara dönüştürüyor.

Yapım aşamasına cami yıkımı

Uygur Müslümanlarına ait yaklaşık 800 yıllık bir cami geçtiğimiz aylarda böyle yıkılmıştı

Müslümanlara yönelik zulüm özellikle Gansu, Ningxia, Yunnan, Qinghai ve Henan gibi büyük Müslüman nüfusu olan illerde uygulanıyor. 1 Şubat’ta Qinghai eyaletinin kuzeyindeki Haidong şehrinin Minhe bölgesinde yapım aşamasındaki bir cami zorla yıkıldı. Cami 2016 yılında yıkılan eski caminin üzerine yapılmak isteniyordu.

İnanç özgürlüğü yok

Caminin yıkımına tepki gösteren Müslümanlar yetkililere inanç özgürlüğüne aykırı hareket edildiğini hatırlatınca, hükümet yetkilisinin kibirli biçimde “Çin bahsettiğiniz yasalarla değil Xi Jinping’in yasaları ile yönetiliyor. Caminin yıkımına karşı çıkan herkes doğrudan cezaevine gönderilecektir” cevabını verdiğini söylediler. Resmi makamlar Müslümanlar tarafından toplanan fonlarla inşa edilen caminin yıkımıyla ilgili herhangi bir bilgiyi sosyal medyada yayınlayanların hapis cezası ile cezalandırılacağını belirterek Müslümanları tehdit ettiler.

Cami aktivite merkezi oldu

Geçen Kasım ayında, bütün İslami semboller Henan’ın merkezindeki Zhoukou kentindeki bir camiden kaldırıldı. Sonrasında cami, yaşlılar için bir aktivite merkezine dönüştürüldü. Devralma sürecinde, bir devlet görevlisi “Bütün topraklar devlete aittir. Komünist Partiyle tartışamazsınız, kimse partinin kararlarını değiştiremez” dedi. Analistlere göre Çin’deki yeni nesil Müslümanları asimile etmek için Çin Komünist Partisi “İslam’dan arındırma” politikası güdüyor. İbadet yerlerinden İslami sembollerin kaldırılması ile Müslümanların kültür ve dinleri ile özdeşlik kurmalarının engellemesi hedefleniyor.

“İslam’a dair her şey yok edilmeli”

ÇKP İslam’a en ufak bir gönderme yapan semboller ve işaretlere dahi tahammül edemiyor. Bu yüzden yetkililer dükkânlardan, sokaklardan ve yerleşim yerlerinden tüm sembolleri söküyor. İşletmelerde dini temalı resimler dahi yasaklanıyor. Henan’ın Gongyi kentinde memurlar, duvarlarında el boyaması ile cami resmi bulunan bir restorana girerek sahibine tabloyu çıkarmasını emretti. Dükkan sahibi başka şansı olmadığını görünce resmi yerinden alarak üzerine temel sosyalist değerleri tanıtan bir propaganda posteri yerleştirdi.

Hilal ve minare yasak

‘Fazla Arapça’ bulunduğu için yasaklanan tabela

Geçtiğimiz ay Zhengzhou kentinin Zhongyuan bölgesinde ise yetkililer bir restoranın giriş kapısının üzerindeki levhayı zorla kaldırdılar. Buna sebep olarak da levhanın üzerinde hilal ve minare sembolleri bulunması gösterildi. Restoran sahibi, orijinal levha zorla çıkarıldıktan sonra yeni bir tabela astı ancak yine de yetkililerin beğenisini kazanamadı. Çünkü yeni levha da “çok Arapça” bulundu ve bunu Çin’de baskın olan etnik Han grubu tarzına uygun hale getirilmesi emrini verdiler. Pekin Çin’de Arap etkisini tehlikeli olarak görüyor ve Müslümanların hayatından tamamen kaldırılması gerektiğine inanıyor.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *