BAE’den Güney Kıbrıs’a: Fırsatları kaçırmayalım!

BAE’den Güney Kıbrıs’a: Fırsatları kaçırmayalım!

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Nahyan, Arap (Basra) Körfezi, Umman Denizi ve Yemen’deki mevcut gelişmeler hakkındaki anlayışından dolayı Güney Kıbrıs Rum tarafına şükranlarını dile getirdi. 

Şarku’l Avsat adına Yunanistan’ın başkenti Atina’dan bildiren Abdulsettar Berekat, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed Al Nahyan’ın Güney Kıbrıs Rum kesimine yönelik olarak söylediği övgü dolu sözleri aktardı.

Söz konusu habere göre, Bakan Nahyan bölgedeki, özellikle de Arap (Basra) Körfezi, Umman Denizi ve Yemen’deki mevcut gelişmeler hakkındaki anlayışından dolayı Güney Kıbrıs Rum tarafına şükranlarını dile getirdi. Bakan, “bölgede ve tüm dünyadaki gerginliğin bilge adamların çabalarıyla azaltılacağını umuyoruz” dedi.

Sizin gibi ortaklara ihtiyacımız var!

Nahyan, Kıbrıslı mevkidaşı Nikos Christodoulidis’e hitaben şu ifadeleri kullandı: “Sizin gibi ortaklara ve bölgedeki ülkelerin katılımını dikkate alan bölgede bir plana ihtiyacımız olduğunu anlamamız gerekiyor.”

BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed Al Nahyan Kıbrıslı mevkidaşı Nikos Christodoulidis ile ortak öneme sahip konular üzerinde istişare etti.

Bakan Umman Denizinde meydana gelen gemi olayıyla ilgili şunları söyledi: “Olayla ilgili teknik meseleleri şeffaf ve açık bir şekilde BM’ye sunduk. Dostlarımızı bu delilleri incelemeye çağırıyoruz ki buna göre olayın, arkasında bir devlet olmadan gerçekleşmesi mümkün değildir. Olayların daha fazla tırmanmaması için dostlarımızı ve ortaklarımızı daha fazla işbirliğine davet ediyoruz.”

Fırsatları kaçırmayalım!

Nahyan, “Aynı bölgede yaşıyoruz ve aynı zorluklarla karşı karşıyayız. En büyük zorluğun fırsatları kaçırmamakta gizli olduğunu düşünüyorum ve bunun üstesinden gelmek için fırsatlardan yararlanmak için Kıbrıs gibi dost ve ortaklarla çalışmayı umuyoruz” dedi.

Bakan açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Ortadoğu’daki barış sürecinin ilerlememesinden dolayı endişe içindeyiz. Bu konu hakkında konuştuk ve bölge halkının umudu için daha fazla başarı öyküsüne ihtiyaç duyduğunu bu nedenle iki ülke arasında dostane ilişkilerin daha fazla arttırılması gerektiği üzerinde anlaştık.”

BAE-Kıbrıs-Yunanistan İşbirliği

İki bakan, Rum Kesimi ve Yunanistan’ın bölge ülkeleriyle oluşturduğu üçlü işbirliği mekanizmalarındaki son gelişmeleri de tartıştı. Bu devletlerden olan Mısır, Ürdün, İsrail ve Filistin ile bölgenin barış ve istikrarı için ortak bir vizyon oluşturma çabasından bahsetti.

BAE ve Kıbrıs bakanları ortak işbirliği komitesi kurulmasının yanı sıra ekonomik ve teknik işbirliği anlaşması konusunda bir mutabakat zaptı imzaladı. Bakan Christodoulidis, bu anlaşmanın siyasi ve ekonomik sektörlerdeki ikili ilişkileri daha da genişletmek için yasal çerçeveyi genişleten önemli bir adım olduğunu belirtti.

Ticaret ilişkilerine değinen BAE dışişleri bakanı şunları söyledi: “Ticaret, olmasını istediğimiz kadar güçlü değil. 120 milyon avro fena değil ama yeterince iyi değil” dedi. Öte yandan Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı, Körfez bölgesindeki son saldırılara da değinerek, “Kıbrıs’ın terör eylemlerini kınayan BAE ve bölgedeki ortaklarıyla omuz omuza durduğunu” vurguladı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *