Direnişin yeni güçlerini keşfetmesi

Direnişin yeni güçlerini keşfetmesi

İsrail’in Gazze bölgesine son saldırısı, özellikle de saha boyutlu bir grup yeni göstergeyi ortaya çıkardı.

İsrail’in Gazze’ye Saldırısıyla, Direniş’in Yeni Güçlerini Keşfetmesi

Dr. Adnan Ebu Amir / Filistin Enformasyon Merkezi

İsrail’in Gazze bölgesine son saldırısı, özellikle de saha boyutlu bir grup yeni göstergeyi ortaya çıkardı. Bunlar şöyle ya da böyle, henüz tümüyle son bulmamış olan saldırıyı durdurmaya zorladı. Çünkü önümüzdeki tahrik girişimi, en azından İsrail’in değerlendirmesinin ışığında, belki tahmin ettiğimizden daha yakın olabilir.

İsrail’deki siyasi, askeri ve güvenlikle ilgili çevreler Gazze bölgesindeki Filistin direnişinin sahip olduklarını görünce, başlatılan tahriki böyle sürdürmenin veya kapsamlı bir savaşa dönüştürmenin tehlikesini fark etti. Muhtemelen bu yüzden ateşkesin sağlanması için gösterilen çabalara olumlu karşılık vermiş olabilir. Hiçbir şeyi ortada bırakmayan yıkıcı bir savaşa götürecek bir çarpışmaya kapı açacak yeni savaş alet ve araçlarının ortaya çıkması korkusundan dolayı ateşkes seçeneğini seçme gereği duymuş olabilir. Çünkü iş çok daha uzatmaya bırakılacak gibi görünmüyordu.

Son saldırı İsrail’in savaş meydanında tek başına olmadığını Filistin direniş gruplarının elinde de İsrail’e acı çektirebilecek, ona acı verici darbeler indirecek nitelikte, tür ve miktar yönünden önemli güçlerin olduğunu ortaya koydu. Gözü yanıltmayacak birtakım göstergeleri gördük.

Gazze’deki direnişte belirli birtakım noktalar açısından gözlemlenir nitelikli bir gelişme olduğu ortaya çıkmıştır. En önemlilerinden biri ortamın kızıştığı iki gün içinde atılan füzelerdir. Tahrip gücü yönünden daha etkili olduğu ve menzilinin de daha uzak noktalara ulaştığı kesinlik kazanmıştır. Bu yönüyle bu sefer görülen daha önceki çatışmalarda görülenlerden farklıdır. Bu gerçek, füzelerin yol açtığı tahribat ile net bir şekilde görülmüştür ki İsrail de füzelerin neden olduğu tahribatı gizleyememiştir. Ayrıca El-Mecdel ve Asdud gibi şehirlerde ölümlere neden olması da bunu göstermektedir.

Gazze’deki direniş, kornet füzelerini kullanarak ve hedeflerini hassas bir şekilde vurarak etkili bir caydırma gücüne sahip olduğunu da ortaya koymuştur. Diğerlerinden ayrı olarak sadece bu füzeleri kullanarak karşı tarafta can kaybına neden olmuştur. Direniş gruplarının Eylemler Ortak Odası tarafından yayınlanan görüntülü kayıtta bu durum gayet açık bir şekilde görülmektedir. İsrail’in askeri bir aracını hedef alan füzenin hedefini tam isabetle vurduğu görülüyor. Füzenin o esnada oradan geçen trene veya nakil araçlarına da isabet etmesi söz konusu olabilirdi.

Sanıyoruz Eylemler Ortak Odası’nın yayınladığı bu videoda görünen, kornet füzesinin ikinci kullanımıydı. Birinci kullanımı geçen Kasım ayında Cibaliya mülteci kampının doğusunda bazı işgal askerlerinin hedef alınması ve bazı askerlerin ölmesi, bazılarının da yaralanması olayı idi. Direnişin attığı füzelerin böyle hedefini hassas bir şekilde vurmasının, İsrail çevrelerinde önemli bir telaşa neden olduğunu bilmek gerekir. Bu, direnişin Gazze’ye sınır bölgelerde askeri araçları her an hedef alabilme konusunda sahip olduğu gücü ortaya koymaktadır.

Bu satırları Gazze’deki direnişin elektronik teknolojiyi kullanma konusunda geldiği duruma işaret ederek bitirmek istiyoruz. Bunu direnişin yönelttiği elektronik saldırı tehditlerini etkisiz hale getirmek amacıyla yaptığı ilanlar ortaya koyuyor. Bu da İsrail’in istihbarat yönünden ve askeri açıdan sahip olduğu tüm imkânlara rağmen direnişi izleme, onun gücünü zayıflatma ve imkânlarını genişletmesine engel olma konusunda tam başarılı olamadığını göstermektedir.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *