Batıda hazırlanan ‘İslamilik endeksi’nde ilginç sonuçlar!

Batıda hazırlanan ‘İslamilik endeksi’nde ilginç sonuçlar!

ABD’de hazırlanan ‘İslamilik endeksi’nde Batılı ülkelerin ön sıralarda yer alması, hangi kriterler çerçevesinde değerlendirme yapıldığı ve amacın ne olduğu sorusunu akla getirdi?

Araştırmayı ABD’de bir İranlı yaptı

‘2018 İslamilik Endeksi’ başlığı ile yayımlanan sıralamada Yeni Zelanda birinci çıkarken, Türkiye 95’inci sırada yer aldı. Kriterlerin henüz açıklanmadığı ölçümlemeye göre, ülkelerin değerlerinin İslami kriterlere ne derece uyum sağladığının ölçüldüğü iddia ediliyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde İran asıllı akademisyen Hüseyin Askari’nin kurduğu İslamilik Vakfı tarafından 2015 yılından beri yürütülen çalışmada, yakın zaman önce cami saldırılarıyla gündeme gelen ve saldırı sonrasında ülkece tutumuyla takdir toplayan Yeni Zelanda üçüncü kez en yüksek puanı aldı.

En kötü Yemen en iyi BAE çıktı!

Euronews’ün aktardığına göre, sıralamada ilk 44’te Müslüman nüfusu çoğunlukta olan ülkelerin bulunmaması ve en sonda Yemen’in olması dikkat çekti.

İslami kriterlere en fazla uygun devlet yapısına sahip olan ‘Müslüman ülke’ ise 45’inci sıradaki Birleşik Arap Emirlikleri olarak belirlendi.

Küresel değişime göre değişen sıralama!

2018 İslamilik Endeksi listesinde Türkiye bir önceki yıla göre 14 sıra birden düşerek 153 ülke arasından 95’inciliğe geriledi.

En yüksek puanını ekonomi alanında alan Türkiye, uluslararası ilişkiler kategorisindeyse 148’inci olarak yer aldı.

Endeksin ilk yayınlandığı 2015 yılında Türkiye liste üzerinde 65’inci sırada bulunuyordu.

İslamilik Endeksi nasıl hesaplanıyor?

İslamilik Endeksi, devlet yönetimindeki uygulamaların İslami değerlerle uygun olup olmadığını inceliyor.

Hangi tür uygulamaların incelendiği henüz net bir şekilde ortaya konmadığı çalışmayı yürüten araştırmacılar, endeksi sadece nüfusunun büyük kısmı Müslüman olan ülkelerle de  sınırlı tutmadıkları bildirildi.

Liste oluşturulurken dört ana kategoride puanlama yapılıyor:

– Ekonomi
– Adalet ve yönetim
– İnsan hakları ve siyasi haklar
– Uluslararası ilişkiler

Muhammed Abduh’un sözü paylaşıldı

İlgili endeksin yayınlandığı sayfada Muhammed Abduh’a ait, “Batıya gittim İslâmı gördüm ama müslüman yoktu; Doğuya gittim Müslümanları gördüm ama İslâm yoktu!” (I went to the West and saw Islam, but no Muslims; I got back to the East and saw Muslims, but no Islam. Mohammad Abduh)İslamilik Vakfı, çalışma sayesinde İslam’ı daha anlaşılabilir bir hale getirmeyi, daha güçlü kurumlar için referans noktası oluşturmayı ve devletlerin gelişimini takip etmeyi hedeflediğini ileri sürüyor.

Tüm listeye ulaşmak için: The Latest Islamicity Rankings – 2018

Mücahit Gültekin’in ‘Endeks’ yorumu

Facebook hesabından konuya ilişkin görüşlerini paylaşan, Kocatepe Üniversitesi öğretim üyesi Mücahit Gültekin, bu endekse göre, “Böyle Müslüman olmaktansa İskandinav ülkelerinde Ateist olun daha iyi. Hatta İsrail’de Yahudi olmak bile daha iyi…” mesajı verildiğini kaydetti.

Gültekin’in söz konusu endekse getirdiği yorum şöyle:

Şu sıralar “2018’in En İslami Ülkeleri Açıklandı; İlk 40’ta Müslüman Ülke Yok” başlığıyla yayınlanan haber pek çok haber sitesi ve gazete tarafından işleniyor. Ben ilk Independent Türkçe’de okudum. Haber, kendini sömürgecisinin gözüyle değerlendirmenin (self-kolonyalizm) yeni örneklerinden birini oluşturuyor.

George Washington Üniversitesi’nden iki araştırmacının yaptığı çalışmada (2010’dan beri yapılıyor) toplumsal cinsiyet eşitliği, iş kurma kolaylığı, şeffaflık, makro ekonomik göstergeler gibi liberal demokrasinin değerleri ölçüt alınmış. Dahası Freedom House’ın “sivil ve siyasi haklar ile ilgili göstergeleri” çalışmada kullanılmış. Freedom House’ı duymuşsunuzdur; ABD hükümetinin bir projesi olarak II. Dünya Savaşı öncesini kurulduğunu belirtmekle yetinelim (Ayrıntılı bilgi şurada: https://freedomhouse.org/content/our-history)

İşin ilginç tarafı yayınlanan endekse göre İsrail 39. sırada; yani bütün İslam ülkelerinden daha İslami!

İsrail’in bütün İslam ülkelerinden daha İslami olduğunu söylemek, muhtemelen, haberin inandırıcılığını kaybettireceği için ondan hiç bahsedilmiyor. (Sıralamanın tam hali şurada: http://islamicity-index.org/wp/latest-indices-2018/)
Böylesi basit manipülasyonlara direnç geliştirememiş olmak ise çok üzücü.

Halbuki araştırmanın mesajı basit: Böyle Müslüman olmaktansa İskandinav ülkelerinde Ateist olun daha iyi. Hatta İsrail’de Yahudi olmak bile daha iyi…

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *