ABD’de Diyanet’e ait cami kundaklandı

ABD’de Diyanet’e ait cami kundaklandı

Connecticut eyaletinin New Haven kentinde bulunan Diyanet Camiine düzenlenen kundaklama girişimi sonucu camide büyük çapta maddi hasar meydana geldi

Türkiye’nin New York Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşeliğinden yapılan açıklamada, dün Diyanet Cami’sinde çıkan yangına ilişkin yürütülen soruşturmanın ardından yangının kundaklama sonucu meydana geldiğinin belirlendiği, yetkililerin faillerin yakalanması ile ilgili çalışmaları sürdürdüğü ve para ödülü konulduğu kaydedildi.

Yangının caminin giriş kısmında kundaklama sonucu başlayıp dış cepheden üçüncü kata kadar ulaştığı ifade edilen açıklamada, ”Yangında herhangi bir can kaybı ve yaralanma söz konusu olmamıştır. Ancak büyük çapta maddi hasar meydana geldiği tespit edilmiştir. Özellikle yangın söndürülmesi esnasında kullanılan tonlarca su nedeniyle binanın yanmayan büyük bölümünde buna bağlı hasarlar meydana geldiği gözlemlenmiştir.” ifadelerine yer verildi.

Yaşanan bu olaydan New Haven başta olmak üzere ABD’deki Türk toplumunun derin üzüntü duyduğu kaydedilen açıklamada, ”Herhangi bir can kaybı ve yaralımızın olmayışı en büyük tesellimizdir. Yerel dini otoriteler ve ülke genelindeki Müslüman kurumlar başta olmak üzere pek çok yerden geçmiş olsun mesajları alınmıştır.” denildi.

Açıklamada, gelişmelerin New York Din Hizmetleri Ataşeliği ve Washington Din Hizmetleri Müşavirliği başta olmak üzere ilgili misyonlar tarafından yakından takip edildiği belirtildi.

Dışışleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan Twitter mesajı

Bakan Çavuşoğlu, Twitter hesabından yayımladığı mesajla New Haven şehrindeki Diyanet Camii’nin kundaklanmasına tepki gösterdi.

Çavuşoğlu mesajında, “ABD’nin NewHaven şehrinde Diyanet Camisi’nin ramazan ayında kundaklanması, dünyada artan İslam düşmanlığının yeni örneği. Tek tesellimiz can kaybının olmaması. Bu alçak saldırıyı yapanlar bir an önce bulunup cezalandırılmalı. İslam karşıtlığı ve ırkçılıkla topyekun mücadele etmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

diyanet cami kundaklanması ile ilgili görsel sonucu

Connecticut Valisinden Twitter mesajı

Connecticut Valisi Ned Lamont da konuyla ilgili olarak, Twitter hesabı üzerinden yayımladığı mesajında, “İbadet yerine yapılan saldırı dehşet verici ve iğrenç. Ne devletimizde ne de milletimizde bu saldırının yeri yoktur. Soruşturmalar devam edecek ve sorumlular hesap verecek” ifadelerini kullandı.

AKP sözcüsü Ömer Çelik’ten Twitter mesajı

Ömer Çelik, Twitter hesabından yayımladığı mesajlarında şu ifadeleri kullandı:

“ABD’nin Connecticut eyaletine bağlı #NewHaven şehrinde bulunan Diyanet Camii barış ve esenlik ayı olan Ramazan’da kundaklandı. İslam düşmanlığı yapanlar tüm insanlık değerlerini zehirliyorlar…
-Bu saldırıları siyasi ya da ideolojik sebeplerle görmezden gelenler, kendilerini de içine alacak bir nefret yangınına seyirci kalıyorlar. Nefret sınır tanımaz; camilerden başlar, diğer mabdedlere yayılır.
-İslam düşmanlığına göz yumanlar, aslında eninde sonunda tüm demokrasileri zehirleyecek bir çılgınlığı teşvik etmiş oluyorlar. Bugün nefret ideolojisinin seçici davranması sadece yol almak için başvurduğu bir taktiktir. Asıl hedefi, tüm insanlık değerleridir.
-Bugün camileri hedef alan nefret ideolojisi, zaman geçtikçe tüm mabedleri hedef alacaktır. İslam düşmanlığı yapanların ideolojik kökleri insanlık düşmanlığına dayanıyor.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *