Quebec’te “Kamuda dini sembolleri” yasaklama hazırlığı

Quebec’te “Kamuda dini sembolleri” yasaklama hazırlığı

Kanada’nın Quebec eyaletinde kamu sektörü çalışanlarının dini semboller kullanmalarını yasaklayan yasa tasarısı tartışmaları beraberinde getirdi.

Geçtiğimiz mart ayında Quebec eyalet yönetiminde iktidarda bulunan sağ eğilimli koalisyon Avenir Quebec hükümeti, kamu çalışanlarının kamu hizmeti sırasında dini sembolleri kullanmasını yasaklayan yasa teklifini eyalet parlamentosuna sunmuştu.

Euronews’ten Hüseyin Koyuncu’nun haberine göre, söz konusu yasa tasarısına göre öğretmenler, hakimler, polis memurları, cezaevi gardiyanları, adli çalışanlar ve bazı kamu görevlileri başörtüsü, kipa veya diğer dinlere ait sembolleri kullanamayacak. Ancak yasa, eyaletteki mevcut hükümet çalışanlarını ve memurları muaf tutuyor.

Peçe takan Müslüman kadınlar da yüzlerini açmadıkları sürece kamu hizmeti alamayacak.

Kanada Başbakanı Trudeau yasaya karşı çıkıyor

Quebec Eyalet Başbakanı Francois Legault, teklifin Quebeclilerin çoğunluğu tarafından desteklendiğini savunuyor.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau ise teklife açıkça muhalefet ederek, “Kanada ve Quebec, laik bir toplumdur. İfade özgürlüğü, vicdan özgürlüğü, din özgürlüğü gibi insanların hak ve özgürlüklerine derinden saygı duyuyoruz. Özgür bir toplumda, dinlerine dayanarak vatandaşlara karşı ayrımcılığın meşrulaştırılması benim için düşünülemez.” diye konuştu.

Söz konusu yasa teklifine tepki gösteren Kanada Müslümanları Ulusal Konseyi (NCCM), yasa tasarısının eyalette yaşayan Müslümanlar ile diğer dini toplulukları ikinci sınıf topluluk haline getirmeyi hedeflediğini ileri sürdü.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *