Sevakin için “Mısır, BAE ve Arabistan” harekete geçti

Sevakin için “Mısır, BAE ve Arabistan” harekete geçti

Mısır’dan Sudan’a gönderilen bir dosyada, Sevakin ile ilgili anlaşmanın iptali ve adadaki Türk varlığının sonlandırılması istendi

Mısır, BAE ve Suudi Arabistan, Sudan’ın 99 yıllığına Türkiye’ye tahsis ettiği Sevakin Adası için Devlet Başkanı El Beşir’i deviren cunta yönetimine baskı yaptığı bildirildi. Mısır’ın darbeci Cumhurbaşkanı Sisi tarafından Sudan’a bir dosya gönderildiği ve Sevakin ile ilgili anlaşmanın iptal edilmesi, adadaki Türk varlığının sonlandırılması istendi.

Yeni Şafak gazetesinin haberine göre, Sudan’da Devlet Başkanı Ömer El Beşir’i deviren cunta yönetimi, 99 yıllığına Türkiye’ye tahsis edilen Sevakin Adası konusunda kıskaca alındı. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ardından Mısır da devreye girdi. İhvan bağlantılı 405 isimin tutuklanıp iadesi için Sudan’a bir dosya yollayan Mısır’ın darbeci Cumhurbaşkanı Sisi, dosyada Sevakin adası ile ilgili bir talebe de yer verdi.

ANLAŞMAYI İPTAL EDİN

Mısır basınına göre Sisi, Sevakin ile ilgili anlaşmanın iptalini, adadaki Türk varlığının sonlandırılmasını istedi. Körfez medyası da son bir haftadır Sevakin Adası ile ilgili haberlere yer veriyor. Haberlerde BAE ve Suud yönetiminin de Sevakin anlaşmasının iptali için baskı yaptığı belirtildi. Resmi kaynaklar tarafından doğrulanmayan bazı haberlerde de Sudan’daki cuntanın talebi yerine getireceği iddia edildi.

DAHLAN İŞ BAŞINDA

BAE ve Suudi Arabistan’ın kiralık katili Muhammed Dahlan da önceki gün BAE’li bir bakanla Sudan’ın başkenti Hartum’a giderek askeri geçiş konseyi ve siyasi grup liderleriyle görüşmüştü. Sudan’da 30 yıllık Ömer el-Beşir iktidarının devrildiği darbenin ardından yönetimi ele geçiren Sudan Askeri Konseyi Sözcüsü Şemseddin Kebbaşi’den de BAE ve Suudi Arabistan itirafı gelmişti. Kebbaşi, eylemlere müdahale ve göstericilere ait barikatların kaldırılması girişimlerinin, ordu tarafından değil üçüncü bir güç tarafından yapıldığını ifade ederek, Suudi Arabistan ve BAE’den destek alındığını belirtmişti.

İlgili resim

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *