Sri Lanka olayı üzerine 2 ana perspektif

Sri Lanka olayı üzerine 2 ana perspektif

Sri Lanka’da 290 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı değerlendiren stratejist Yusuf Alabarda, olaya iki ana perspektiften bakılması gerektiğini vurguladı.

Terör üreterek hedeflerine ulaşmak isteyen küresel çevrelerin yakın zamanda Yeni Zelanda’da ortaya koydukları zalimce tavrın bir benzeri Sri Lanka’da yeniden sahnelendi. 290’dan fazla Hıristiyan katledilirken, Hıristiyanlık mensuplarını hedef alan terörün, Yeni Zelanda’da Müslümanları hedef alan terör ile benzerliği dikkat çekti.

Saldırı üzerine görüşlerini TRT ekranında paylaşan, güvenlik ve strateji uzmanı Yusuf Alabarda, “Sri Lanka saldırısının iki ana perspektiften değerlendirilmesi gerektiğine işaret ederek, bu iki perspektifi şöyle anlattı:

“Bunlardan bir tanesi, Medeniyetler Çatışması’nın,  ‘Yaratıcı Kaos’ dediğimiz kaosu yaratarak, dünyada kurgulanmış olan düzenin, bir şekilde hegemonların elinden başka bir ele geçmemesi maksadı ile uzunca bir zamandan bu yana pompalanan bir husus. Bir de, Batı medeniyetinin, ‘ötekisi’ olmadan kendisini konumlandıramama hastalığı, Medeniyetler çatışması dediğimiz ve felsefesini Samuel Huntington gibi filozofların da desteklemiş olduğu husus, bir şekilde uzunca bir süreden bu yana sahada. En son bununla ilgili olarak bir hususun Yeni Zelanda’da bizzat sahaya konulduğunu biliyoruz. Yeni Zelanda saldırılarından sonra, bu hususun daha da derinleşerek devam etmesi maksadıyla Avrupa’da da bir takım saldırılar yapılarak, “sözde İslam’a inanan insanlar” tarafından ortaya konulduğu algısı yaratılmaya çalışılabilir diye dillendirmiştik ki, bugün bu haber maalesef, Paskalya’yla ilgili olarak ibadet yapmakta olan Sri Lanka’daki Hıristiyanların üzerinde maalesef denendi.

Şimdi bunun bir diğer boyutu ise, “Neden Sri Lanka?” diye bir suale cevap aramak istersek, ABD’nin uzun bir zamandan bu yana Hint Okyanusu ve Çin denizi etrafındaki, hem ticaretle ilgili üstünlüğünü, hem de askeri anlamdaki üstünlüğünü, başta Çin olmak üzere bölge ülkeleri aleyhine, kaybetmekte olduğunu uzun bir zamandan beri tartışıyorduk. Küresel sermayenin doğuya doğru akışı hiçbir şekilde çatışmasız olacağı, zaten öngörülmüyordu. Çin’in ise bu bölgede başta Pakistan’la olan işbirliği ve bununla birlikte Bir Yol Bir Kuşak projesi dediğimiz kara projesine alternatif olarak ya da bunu tamamlayıcısı olarak deniz yolunda da İnci Kolyesi ismiyle ortaya koymuş olduğu projenin önemli liman durakları arasında Sri Lanka var. Sri Lanka’da 99 yıllığına Çin tarafından kiralanmış limanlar var ve Sri Lanka’daki siyasi yapı, bir taraftan Çin ve Hind destekçileri, bir taraftan da ABD-Hind destekçileri arasında ikiye bölünmüş durumda. On yıldan bu yana herhangi bir terör saldırısına sahne olmayan Sri Lanka’da birdenbire bu saldırıların ortaya çıkmasının ana eksende okunması gereken tarafın, Çin’in ticaret tarafıyla ilgili olarak, deniz maksatlı kiralamış olduğu limanların bir şekilde sıkıntıya sokulması maksadıyla ben bu saldırıların devreye sokulmuş olabileceğini söylüyorum. Zira, bu anlamda sadece Sri Lanka’da değil, Çin aynı zamanda Pakistan’da, aynı zamanda İran’da, Sudan’da limanlar kiraladı.  Hem Sudan’da askeri darbe olması, hem İran’da, kiralanan liman üzerinde bir takım patlamaların ve terör eylemlerinin olması ve İran’ın Amerika tarafından çembere alınması, Pakistan’ın da Hindistan’la bir şekilde sıkıntıya sokularak Keşmir sorunu üzerinden kuşatılmaya çalışılması aslında bütün senaryoyu gözümüzün önüne büyük resim olarak koymakta olduğunu söyleyebiliriz.”

Religions of Sri Lanka

Religion Percentage
Buddhist 70,2
Hindu 12,6
Muslim 9,7
Roman Catholic 6,1
Other Christian 1,3
Other 0,05
Source: Central Intelligence Agency

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *