Yapay Zekâ, işten ayrılma niyetindekileri tespit ediyor

Yapay Zekâ, işten ayrılma niyetindekileri tespit ediyor

IBM’in yeni geliştirdiği yapay zeka, bir çalışanın işten ayrılmaya niyetli olduğunu %95 oranında doğru tahmin edebiliyor.

IBM CEO’su Ginni Rometty New York’ta katıldığı bir İnsan Kaynakları Zirvesinde IBM’in her gün 8000 adet yeni iş başvurusu aldığını belirtiyor. Hali hazırda 350.000 çalışanı olan şirket, çalışan kayıplarını iyi yönetebilmek içinse yeni bir yapay zeka geliştirmiş.

Patentini de aldıkları bu yeni teknoloji sayesinde IBM yeni iş arayışında olan, işini bırakmaya hazırlanan çalışanlarını, öndecen %95 oranda doğru şekilde tahmin edebiliyor.

IBM’in ünlü yapay zekası Watson‘u kullanarak geliştirilen projede amaç çalışanların ayrılma riskini öngörebilmek.

“Yeni birini işe almanın en iyi zamanı, bir diğeri gitmeden öncedir” diyor Ginni Rometty. Ancak yine de bu teknoloji sayesinde insanların şirketten ayrılmasının önüne geçtiklerini ve 300 milyon dolarlık bir tasarruf yaptıklarını belirtiyor.

Ginni Rometty bu tarz yeni teknolojilerin ve bulut servislerinin kullanılmaya başlanmasıyla, IBM insan kaynakları departmanının yüzde 30 küçülmeye gittiğini belirtiyor. Bu departmanda çalışmaya devam edenler artık çoğunlukla yüksek pozisyona sahip ve daha fazla değer yaratabilen insanlar.

IBM CEO’su “Yapay zeka önümüzdeki 10 yılda tüm meslekleri dönüştürecek” diyor ve ekliyor:

IBM bu yeni teknolojisiyle gurur duymakta haklı olabilir. Ancak IBM, çalışanların ayrılmaya niyetli olduğu sonucuna, bazı verileri analiz ederek ulaştıklarını belirtse de, tam olarak hangi verilerin, nasıl toplandığını ve analiz edildiğini açıklamıyor.

Buradaki endişe şirketin çalışanların emaillerini, sosyal medya hesaplarını, belki diğer yazışmalarını takip ediyor; etkinliklere, toplantılara katılımlarıyla ilgili raporlama yapıyor olması. The Washington Post ‘a göre IBM hiçbir şekilde çalışanlarının yazışmalarını, sosyal medya hesaplarını takip etmiyor.

Peki ama tüm bu veriler nasıl elde ediliyor?

Şu anlık bir maumma. İşin acı tarafı, böyle bir muamma bile çoğu zaman bir insanın işinden ayrılması için gerekçe olabilir.

(geleceksimdi.com)

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *