Sudan’da ordu Konsey’e yeni başkan atadı

Sudan’da ordu Konsey’e yeni başkan atadı

Sudan Savunma Bakanı Avad bin Avf’ın Askeri Geçiş Konseyi Başkanlığı’ndan ayrıldığını açıklaması sokaklarda büyük sevinç gösterilerine neden oldu. Yerine Orgeneral Abdulfettah el-Burhan atandı.

Sudan Savunma Bakanı ve Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Avad bin Avf, kendi isteğiyle görevinden ayrıldığını açıkladı. Onun yerine getirilen, Sudan Askeri Geçiş Konseyi yeni başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan yemin ederek göreve başladı.

Konseyin başkan yardımcısı Orgeneral Kemal Abdulmaruf görevinden alındı.

Sevinç gösterileri

Bin Avf’ın devlet televizyonunda görevi bıraktığını açıklamasının ardından başkent Hartum ve ülkenin birçok kentinde uzun araç konvoyları oluştu, sokaklarda yoğun katılımlı kutlamalar yapıldı.

Bin Avf, ordunun yönetime el koymasının ardından Sudan’da Askeri Geçiş Konseyi Başkanı sıfatıyla yemin etmesinin üzerinden 24 saat geçmeden görevini bıraktığını açıkladı.

Devlet televizyonunda canlı yayınlanan konuşmasında Bin Avf, Askeri Geçiş Konseyi Başkanlığı’nı bıraktığını, Orgeneral Abdulfettah el-Burhan’ı yerine seçtiğini, konseyin başkan yardımcısı Kemal Abdulmaruf’un ise görevinden alındığını bildirdi.

Yaşanan askeri darbenin ardından geçiş konseyinin sokağa çıkma yasağına rağmen dün binlerce gösterici sokakları doldurmuştu.

Başkentteki Genelkurmay karargahı başta olmak üzere ana caddelerle toplanan binlerce Sudanlı, Savunma Bakanı ve Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Avad Bin Avf ve Ömer el-Beşir rejimine ait isimlerin istifasını ve sivil geçiş hükümeti kurulmasını istemişti.

Muhalif Sudan Meslek Odaları’ndan (SPA) yapılan yazılı açıklamada, “Rejim tam olarak yıkılmadan ve yönetim sivil geçiş hükümetine devredilmeden bir adım dahi geri dönmek yok. Şehitlerimizin hakkı alınıncaya dek sokakları terk etmeyeceğiz.” ifadeleri kullanılmıştı.

Büyükelçi Neziroğlu: Tansiyonun düşmesi bekleniyor

Türkiye’nin Hartum Büyükelçisi İrfan Neziroğlu da yeni durumla ilgili kişisel Twitter hesabından bir açıklama yaparak, Org. Burhan’ın daha bağımsız bir duruşa sahip olduğunu vurguladı. Neziroğlu açıklamasında şöyle dedi:

“Sudan’da Askeri Konsey Başkanı Ibn Avf istifa etti, yerine siyasi olarak bağımsız duruşuyla tanınan Org. Abdulfettah Burhan geldi.

Org. Burhan yemin ederek göreve başladı. Değişiklik halk tarafından çok büyük bir coşkuyla karşılandı. Sokaktaki tansiyonun düşmesi bekleniyor.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *