NATO, İslam coğrafyasını Antalya’da masaya yatırıyor

NATO, İslam coğrafyasını Antalya’da masaya yatırıyor

TBMM’nin ev sahipliğinde, NATO Parlamenter Asamblesi 99. Rose-Roth Semineri ve Akdeniz-OrtaDoğu Özel Grubu Ortak toplantısı Antalya’da yapılacak.

Toplantıda Afganistan, Suriye, Libya, Sahra Altı Afrika, Yemen ve Körfez ülkelerindeki gelişmeler, NATO işbirliği ve Rusya ile Türkiye’nin Ortadoğu stratejisi değerlendirilecek. Farklı ülkelerden 150 parlamenterin katılacağı zirve kapsamında tüm İslam coğrafyası masaya yatırılacak.

Milli Gazete’nin haberine göre, NATO Parlamenter Asamblesi 99. Rose-Roth Semineri ve Akdeniz-Orta Doğu Özel Grubu Ortak toplantısı, TBMM’nin ev sahipliğinde Antalya’da yapılacak. Toplantıda Afganistan, Suriye, Libya, Sahra Altı Afrika, Yemen ve Körfez ülkelerindeki gelişmeler, NATO iş birliği ve Rusya ile Türkiye’nin Orta Doğu stratejisi değerlendirilecek.

“İLİŞKİLERİ GELİŞTİRME BAKIMINDAN BU TİP TOPLANTILAR ÖNEMLİ”

TBMM NATO PA Türk Delegasyonu Başkanı Osman Aşkın Bak, yaptığı açıklamada, toplantının TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO PA Başkanı Madeleine Moon, Akdeniz ve Orta Doğu Özel Grubu Başkanı PhilippeFolliot’un açılış konuşmaları ile başlayacağını söyledi. NATO üyesi ülkelerin parlamenter düzeyde ilişkilerinin geliştirilmesi açısından bu tür toplantıların önemli olduğuna işaret eden Bak, toplantıda, güvenlik, enerji, dış politika başta olmak üzere Afganistan, Suriye, Libya, Sahra Altı Afrika, Yemen ve Körfez ülkelerindeki gelişmelerin, NATO iş birliği ve Rusya ile Türkiye’nin Orta Doğu stratejisi konularının değerlendirileceğini kaydetti. Farklı ülkelerden 150 milletvekilinin toplantıda yer alacağını dile getiren Bak, karşılıklı fikir alış verişinde bulunulacağını bildirdi.

TOPLANTI 3 GÜN SÜRECEK

Toplantının ilk günkü iki oturumda Suriye’deki durum ve ABD’nin Suriye’ye bakış açısı değerlendirilecek. Üçüncü oturumda “NATO ortaklığı araçları”, “MENA Bölgesi ve Orta Doğu’daki ülkeler ile NATO’nun ilişkileri” konuları tartışılacak. Dördüncü oturumda “Orta Asya’daki değişim ve istikrar, iş birliği ve rekabet”, “Afganistan’daki durum ve istikrar için beklentilere dair Türkiye’nin görüşü” konuları ele alınacak. Beşinci oturumda “Avrupa, uluslararası toplum ve mülteci krizi”, “Türkiye’nin mülteci ve sığınma politikası”, 13 Nisan Cumartesi günü de 4 oturum düzenlenecek. Oturumlarda “Libya ve Sahra Altı Afrika’da devam eden güvenlik sınamaları”, “Sahra Altı Afrika’da siyasi reform, sosyal değişim ve devlet esnekliği”, “Körfez’de reform, direnç ve durağanlık”, “Yemen’deki savaş, yerel nedenler ve uluslararası müdahaleler”, “Körfez Bölgesindeki gelişmelere Türkiye’nin bakış açısı”, “Irak’ta NATO”, “Rusya’nın Orta Doğu stratejisi”, “Çin’in Jeopolitik arzuları, enerji ihtiyaçları ve Orta Doğu stratejisi” konuları müzakere edilecek.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *