Sudan’dan son haberler

Sudan’dan son haberler

Sudan’da Yüksek Askeri Konseyin yönetime el koyduğu bildirildi. Sudan Savunma Bakanı Avf, Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in tutuklandığını, iki yıllık bir geçiş döneminin başladığını duyurdu.

Sudan Savunma Bakanı Avad bin Avf, ordunun ülke yönetimine el koyduğunu ve 2 yıllık geçiş döneminin başladığını duyurdu. 

Avf, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, Sudan Yüksek Askeri Konseyinin yönetime el koyduğunu ve Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in tutuklandığını duyurdu.

Anayasanın askıya alındığını, Başbakanlık, Meclis ve eyalet yönetimlerinin de feshedildiğini belirten Avf, 2 yıllık bir geçiş döneminin başladığını kaydetti.

Avf, ülkede 3 aylık olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini söyleyerek ülke genelinde 1 ay boyunca saat 19.00’dan sonra sokağa çıkma yasağı getirildiğini ifade etti.

Avf ayrıca geçiş dönemi sonunda seçimlerin yapılması ve yönetimin barışçıl bir yolla devredilmesi için uygun ortamı oluşturacakları sözünü verdi.

Aktivistlerden gösterilere devam edilmesi çağrısı

Sudanlı aktivistler ise Savunma Bakanı Avad bin Avf’a karşı gösterilerin devam edilmesi çağrısında bulundu.

Askeri hareketliliğin yaşandığı Sudan’dan ilk görüntüler

Sudan‘da Cumhurbaşkanlığı Sarayını kuşatan ordu, devlet televizyonu, radyosu ve ülkenin resmi haber ajansı SUNA’ya da girdi.

Askerlerin müdahalesiyle devlet televizyonu ve radyosunda sabahın erken saatlerinden itibaren ulusal marşlar ve şarkılar yayınlanmaya başlandı.

Öte yandan, Muhalif Sudan Meslek Odalarının (SPA) çağrısına uyan binlerce Sudanlı, başkentteki ulusal ordu karargahına doğru ilerledi.

Askerler iktidar partisi liderlerini gözaltına almaya başladı

Sudan’da siyasi kaynaklar, askerlerin iktidardaki Ulusal Kongre Partisi liderlerini gözaltına almaya başladığını belirtti.

İktidardaki Ulusal Kongre Partisinin 100’den fazla yöneticinin Sudan istihbaratı tarafından tutuklandığı bildirildi. Tutuklananlar arasında partinin Başkanı ve eski Savunma Bakanı Abduurrahim Muhammed Hüseyin’in de bulunduğu öğrenildi.

“Bütün siyasiler serbest bırakıldı”

Sudan Güvenlik ve istihbarat birimleri “Ülke genelinde bütün siyasiler serbest bırakıldı” açıklamasını yaptı.

Hartum Havalimanında uçak seferleri durduruldu

Sudan basınındaki haberlere göre, olayın ardından başkent Hartum’daki havalimanında uçuşlar durduruldu, sadece inişlere izin veriliyor.

Sudan’ın başkenti Hartum’daki Genelkurmay Başkanlığı karargahında silah sesleri duyuldu.

Karargahın çevresinde bulunan görgü tanıkları, silah seslerinin birkaç dakika sürdüğünü belirtti.

Silah seslerinin bir çatışmadan mı yoksa ordunun iktidara el koyduğu yönündeki haberlerin sevinç ifadesinden mi kaynaklandığı bilinmediği kaydedildi.

Meslek Erbabı Birliği: Kriz askeri darbeyle çözülemez

Öte yandan Sudan Meslek Erbabı Birliği ise krizin askeri darbe yoluyla çözülemeyeceğini açıkladı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *