Sudan’da askerler yönetime el koydu

Sudan’da askerler yönetime el koydu

Sudan Devlet Başkanı El Beşir istifa etti, geçiş hükümeti için görüşmeler başladı. Askerler devlet televizyonunu kuşattı, kısa süre içerisinde açıklama yapılacağı bildirildi.

Sudan Devlet Ömer El Beşir’in istifa ettiği ve geçiş konseyinin kurulması için görüşmelerin sürdüğü bildirildi. El Hadath televizyonuna konuşan yerel yönetimlerden sorumlu bakan, Devlet Başkanı El Beşir’in görevini bıraktığını ve geçiş sürecini yöntecek bir konseyin kurulmasını için istişarelerin devam ettiğini söyledi.

Reuters’in haberini aktaran Euronews, Sudan’da binlerce göstericinin Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in başkent Hartum’daki yerleşkesi önünde yaptıkları protestolar altıncı gününe girerken; devlet televizyonu, ordunun kısa süre içerisinde önemli bir açıklama yapacağını duyurmuştu. Bu gelişme askerlerin ülkenin kontrolüne el koyacağı yorumlarına yol açmıştı.

Askerin kuşattığı Sudan devlet televizyonunundan “Silahlı kuvvetler, kısa süre içerisinde önemli bir açıklama yapacak, buna hazır olun” denildi. Devlet televizyonu ve radyosunda vatanseverlik müzikleri çalarken bu durum ülkede eskiden yaşanan askeri darbeleri akla getirdi.

Protestolar yoğunlaşmıştı

Ülkede aralık ayından bu yana devam eden gösterilerin en kalabalık gününde protestocular geçtiğimiz haftadan bu yana geceleri başkanlık yerleşkesi önünde kurdukları çadırlarda kalıyor. Göstericiler Sudan’ı 30 yıldır yöneten El Beşir’in istifasını talep ediyor. Yerleşkede El Beşir’in yaşadığı yerin yanı sıra Sudan Savunma Bakanlığı ve Sudan Milli İstihbarat Dairesi’nin merkezi bulunuyor.

Aralık ayından bu yana süreden El Beşir karşıtı gösterilerde polisin sert müdahalesi sonrası onlarca kişi hayatını kaybetti. 9 Nisan’da gerçekleştirilen eylemlerde ise 11 kişi hayatını kaybetti.

Eylemcilere kulak verilmeli

Sudan resmi haber ajansının haberine göre, Sudan Ulusal Savunma ve Güvenlik Konseyi, Ömer El Beşir başkanlığında toplanmıştı. Toplantının ardından Konseyden yapılan açıklamada, “Eylemciler toplumun bir kesimini temsil ediyor ve onların taleplerine kulak verilmesi gerekir.” ifadesi kullanıldı.

Sudan ordusunun açıklaması neden gecikiyor?

Sudan devlet televizyonundaki yorumlara göre ordu, halkın tepkisini ölçmek için açıklamasını geciktiriyor.

Askerlerin Sudan devlet televizyonu ve radyosunu kuşatmasının ardından ordunun kısa süre içinde önemli bir açıklama yapacağı bilgisi paylaşılmıştı. Ancak açıklamanın gecikmesiyle ilgili farklı yorumlar yapılıyor.

AA’nın haberine göre, gözlemciler, ordunun halkın tepkisini ölçmek için açıklamayı geciktirdiğini ifade ediyor.

Devlet televizyonundaki yorumlarda Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in Birinci Yardımcısı Avad bin Avf’ın Askeri Konsey Başkanlığına getirilmesinin planlandığı ve bu ismin Beşir’e yakın olması sebebiyle halk nezdinde nasıl karşılık bulacağı tartışılıyor.

Sudan’da ordu, devlet televizyonu ve radyosunu kuşattı. Öte yandan, Muhalif Sudan Meslek Odalarının (SPA) çağrısına uyan binlerce Sudanlı, başkentteki ulusal ordu karargahına doğru ilerliyor.

“Saray darbesi” nitelendirmesi

Bazı gözlemciler de Avf’ın getirilmesini bir “Saray darbesi” olarak nitelendiriyor.

Bir diğer yorumda ise Avf’ın getirilmesinin halk tarafından büyük tepki alacağı belirtilerek halkın “rejime yakın olmayan bir isim başkanlığında bir geçiş konseyi” istediği dile getiriliyor.

Sokaklarda asker ve ordu bünyesindeki Hızlı Destek Kuvvetleri mensuplarının konuşlandığı görülüyor.

Devlet televizyonu ve radyosunda sabahın erken saatlerinden itibaren ulusal marşlar ve şarkılar yayınlanırken, alt yazıda ordunun kısa süre içerisinde önemli bir açıklama yapacağı ifadesi yer almıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *