ABD’li vekilden “İsrail Yahudilerin tarihi anavatanıdır” çıkışı!

ABD’li vekilden “İsrail Yahudilerin tarihi anavatanıdır” çıkışı!

Somali asıllı ve Müslüman, ABD’nin ilk kadın Temsilciler Meclisi üyesi seçilerek tarihe geçen Ilhan Omar, Washington Post’taki köşe yazısında skandal ifadelere yer verdi.

ABD’nin ilk kadın Temsilciler Meclisi üyesi seçilerek tarihe geçen Somali asıllı ve Müslüman Ilhan Omar Washington Post’ta yazdığı yazıda, Amerika Birleşik Devletlerinin değerlerine bağlı kalmayı vurguladı. Omar ayrıca, Filistin topraklarında halen işgalci konumunu sürdüren İsrail için ‘anavatanına bağlı’ ifadesi kullanırken, buranın aynı zamanda Filistinlilerin de anavatanı olduğunu unutmayalım ifadesini kullandı. Buna karşın diğer ifadeleri nedeniyle de bir Yahudi örgütü tarafından suçlandı.

Milli Gazete’nin aktardığına göre, Omar’ın yazısından bazı kesitler şöyle:

“Kongre’deki ilk dönemime başladığımdan beri, ülkemizin karşılaştığı sorunların ölçeği hakkında açıkça ve dürüstçe konuşmaya çalıştım. Savaştan ve mülteci olmaktan kurtulan biri olarak, ABD dış politikası, militarizm ve dünyadaki rolümüz hakkında dürüst bir konuşma yapmaya çalıştım.”

“Kendi ülkem olan Somali’den 8 yaşımdayken Birleşik Devletler’in yaşattığı bir çatışmadan kaçtım. Sonraki dört yılı Kenya’da bir mülteci kampında geçirdim, burada benim gibi birinin kimsesizliğinin tarifsiz acısını yaşadım ve tanık oldum, savaş yüzünden her şeyimi kaybetmiştim. Ve bir gün Amerika Birleşik Devletleri’ne gelmeyi hayal ediyordum (birinin inancına veya etnik kökenine bakmaksızın barış ve fırsat vaat eden bir ülke). Ama aynı zamanda Amerika’nın dünyadaki imajının, bu değerlere bağlı kalmadığımız zaman nasıl zayıfladığını da gördüm. Ve dış çatışmalara sürekli katılmamızın – en iyi niyetle olsa bile – yurtdışındaki itibarımıza nasıl zarar verebileceğine şahit oldum.”

Ilhan Omar yazısında, uluslararası toplum tarafından kabul edilen sınırlarla ayrılmış ve kendi kaderini belirleme hakkına sahip iki farklı ülkenin hem Filistin halkı hem de İsrail için daha yararlı olacağını söyledi. Omar şöyle yazdı: “70 yıl evvel kurulan İsrail Devleti, Yahudi milletinin tarihi ana vatanına olan bağlılığının bir sonucudur. İsrail yüzyıllarca süren antisemit baskıların ve Holokost travmasının gölgesinde kurulmuştur.”

Filistinlilerin de anavatanı!

Omar Filistinlilerle alakalı olarak; “Ancak buranın Filistinlilerin de anavatanları olduğunu kabul etmek zorundayız. Eğer onlar da bir devlete sahip olmazlarsa her zaman vatansız ve mülteci olarak kalacaklar. Onlar da insan gibi yaşamayı ve özgürlüğü hakkediyor.” dedi.

Son olarak Omar, “Çatışmaya karşı dengeli ve kapsayıcı bir yaklaşım, her iki halkın da güvenliği ve özgürlüğü için ortak bir arzu olarak kabul ediliyor. Hem İsraillilerin hem de Filistinlilerin kendi kutsal alanlarını ve kendi kaderlerini tayin etmelerini sağlayan uluslararası kabul görmüş sınırları olan iki devletli bir çözümü destekliyorum.” dedi.

Yahudi örgütü, Ilhan Omar’ı “Yahudi Düşmanlığı” ile suçladı

İsrail politikalarına yakınlığıyla bilinen Dünya Değerleri Ağı adlı Yahudi kuruluşunun kurucusu Haham Shmuley Boteach, gazeteye verdiği ilanda Omar’ı İsrail’i eleştirirken “anti-semitizme ait tarihsel tezleri tekrar etmekle” suçladı.

Washington Post’ta pazar günü yayımlanan ilanda, Somali kökenli ABD vatandaşı Omar’ın fotoğrafıyla, anti-semitik imgelerin yan yana konulduğu ilanın başlık kısmında büyük harflerle “Bla, bla, bla… Yahudiler dünyayı parayla kontrol ediyor… Bla, bla, bla…” ifadeleri yer aldı.

Omar’ın fotoğrafı ve anti-semitik imajların bulunduğu kısımların altında ise Omar’a atfedilen sözlerle, tarihsel anti-semitizmin tezleri arasında kıyaslama yapan yazı ve açıklamalar yerleştirildi.

Omar’ın fotoğrafının altında, ona atfedilen “İsrail dünyayı hipnotize ediyor.” ifadesi ile “Dünyanın İsrail’in işlediği suçlara niçin kayıtsız kaldığına” dair bir açıklama yer aldı.

Omar’ın sözlerinin karşısında ise tarihsel olarak anti-semitizme atfedilen “Yahudi, pervasızlığı ve zihin gücüyle dünyayı hipnotize eder.” ifadesi yer aldı. Yazının altında söz konusu ifadenin, anti-semitizmin temel metinlerinden biri kabul edilen, 1903 tarihli “Sion Liderlerinin Protokolleri” kitabından alındığı, kitabın Yahudilerin dünyayı yönetmeye yönelik bir komplonun mimarı olduğu iddiasını dile getirdiği anlatıldı.

İsrail ile Yahudiliği eş sayma

Boteach’in ilanda yaptığı suçlama sosyal medyada tepkilere sebep oldu. ABD’li Yahudi gazeteci Dan Cohen sosyal paylaşım sitesi Twitter’da yaptığı paylaşımda, Boteach’in Omar’ı eleştirirken, İsrail ile Yahudiliği eş tuttuğuna dikkati çekti.

Cohen, “İslamofobik çatlak Haham Shmuley, Ilhan Omar’ı Yahudi düşmanı olarak karalamak için Washington Post’a parayla bu ilanı vermiş. Aslında Omar değil, bu ilan İsrail ile Yahudiliği birbirine karıştırıyor ki bu anti-semitizmin sıkça başvurduğu bir yer değiştirmedir. Burada geri kafalı olan Shmuley, Omar değil.” diye yazdı.

Omar, son dönemde İsrail politikalarını eleştiren açıklamalarıyla Temsilciler Meclisi’nde hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi kanadın sert tepkilerine hedef olmuştu.

Omar açıklamasında, ABD’nin İsrail’e olan sadakatini güçlendirmeye çalışan siyasal bir etkinin olduğunu dile getirmiş, Washington’daki siyasete etki eden Amerikan şirketlerini eleştirebilirken, İsrail lobisi hakkında konuşmaması konusunda baskı yapıldığını vurgulamıştı.

Ilhan Omar, “Ben bana oy veren Amerikan halkını temsil ediyorum, İsrail’i değil. Yabancı bir ülkeye sadakat göstermemem beni antisemitist yapmaz.” ifadelerini kullanmıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *