Gençliğimizin en önemli ihtiyacı nedir?

Gençliğimizin en önemli ihtiyacı nedir?

“Açık Medeniyet: İslam’ın Gelecek Vizyonu” başlıklı konferansta konuşan Prof. Dr. Recep Şentürk’e göre, gençliğimizin en önemli ihtiyacı bir ‘Kızıl Elma’dır.

İbni Haldun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk, Erzurum Diplomasi Akademisince 2 Mart Cumartesi günü Atatürk Üniversitesi Mavi Salon’da düzenlenen “Açık Medeniyet: İslam’ın Gelecek Vizyonu” başlıklı konferansta konuştu.

Türkler ve Müslümanlar vurgusu

Konferansta “İslam’ın günümüzde insanlığa bir katkısı olabilir mi?”, “Müslümanlar olarak bizim dünyaya bir vaadimiz var mı?” sorularına cevap arayacaklarını söyleyen Prof. Şentürk, bugün İslam düşmanı olan insanların batıda ve doğuda İslamafobiyi yaymak için “Müslümanlar güçlenirse dünyayı terörize edecekler” propagandası yaptıklarına dikkat çekerek, “Onlar ‘Kendi dinlerinden olmayan insanları öldürecekler, onlara baskı yapacaklar, zorla dinlerini değiştirmeye çalışacaklar’ diye kara propaganda yapıyorlar. ‘Batının, Amerika’nın, dünyanın İslamlaşmasının önüne geçmemiz ve buna engel olmamız lazım’ diyorlar.” diye konuştu.

Prof. Dr. Recep Şentürk, Türklerin ve Müslümanların muhteşem mazisi olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi: “Bu durum bizi tarihe mahkum ediyor. Hep geçmişe bakıyoruz. Geçenlerde bir Kırgız profesör bana bir düşünürün ‘Türklerin gözleri arkada, kafalarının arkasında, hep geriye bakıyorlar’ sözünü aktardı. Şimdi bu konuşma ileriye bakan bir konuşma olacak. Hep muhteşem tarihimizden bahsediyoruz ama ileride bilime, kültüre ve sanata ne gibi katkılar yapmayı planlıyoruz? Biz hep Batı’dan alarak, ithal ederek, taklit ederek saygın bir millet haline gelemeyiz. İnsanlar, taklitçileri, hiçbir zaman kendileriyle aynı masaya oturtmaz. Sizin de oraya bir katkı yapmanız lazım.”

Prof. Şentürk, İslam dininin dünyada hızla yayıldığını ifade ederek, “İslamiyet dünyada en hızlı yayılan din. İslamiyet Avrupa’da ve Amerika’da ikinci din oldu, Afrika’da hızla yayılıyor, Uzak Doğu’da ve Rusya’da yayılıyor. Bu hızla yayılış istatistiki olarak öyle gösteriyor ki 50 sene sonra Avrupa’nın ve Amerika’nın çoğunluğu Müslüman olabilir. Şimdi bu Avrupa ve Amerika için tehdit midir? İşte gelecek vizyonumuz bu açıdan önemli.” değerlendirmesinde bulundu.

Kızıl Elma

Prof. Dr. Recep Şentürk, “Gençliğimizin en önemli ihtiyacı bir kızıl elma” ifadesini kullanarak, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkler de orayı fethetmeyi kendilerine bir hedef olarak koymuşlar. Yani Orta Asya’dan çıkarken son durağımız Roma diye gelmişler. Adamlardaki özgüvene bakın. At üstünde Orta Asya’dan çıkıyor ve Roma gibi imparatorluğu fethedip nasıl bir hedef koyuyor. İsrail’in, Amerika’nın, Çin’in hedefi var. Peki, Müslümanların ne ideali var? Türkler olarak neyi gerçekleştirmek istiyorsunuz?

Avrupalı gençlerin hedefi Avrupa’yı tek bir millet yapmak ve dünyanın en güçlü Avrupa devletini kurmak. Amerikalının, Rus’un, Çin’in hepsinin hedefi ve gelecek vizyonu var. O ülkenin gençleri o gelecek vizyonunu gerçekleştirmek için çalışıyor. Böyle bir vizyon olmayınca gençlerin çalışmasını ve koşuşturmasını bekleyemezsiniz. Çünkü hedef olmadan insanlar mobilize olmazlar. Sosyolojik olarak bir toplumu mobilize etmek istiyorsanız onların önüne bir kızıl elma koymanız lazım. Müslümanlar ve Türkler olarak 20. yüzyılda en büyük kaybımız kızıl elmamızı kaybetmiş olmak.”

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *