ABD: ‘Venezuela’da demokrasi için harekete geçeceğiz’

ABD: ‘Venezuela’da demokrasi için harekete geçeceğiz’

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, ülkesinin Venezuela’da demokrasiyi desteklemek için harekete geçeceğini duyurdu. Pompeo açıklamasında Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun ‘çeteleri’ tarafından işlenen şiddet eylemlerini de kınadı.

Pompeo, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Şimdi umutsuz Venezuela halkının ihtiyaçlarını karşılamak için harekete geçme zamanı. Özgürlük için mücadelesini sürdürenlerle dayanışma içindeyiz” ifadelerini kullanarak ABD’nin Venezuela’daki barışçıl girişimlere karşı çıkanlara yönelik harekete geçeceğini belirtti.

Washington-Bogota/Şarku’l Avsat

ABD Dışişleri Bakanı açıklamasının devamında şunları söyledi: “Maduro’nun insani yardımların Venezuela’ya ulaşmasına izin vermemesini kınıyoruz. ABD, Maduro’nun haydutları tarafından gerçekleştirilen Venezuela’daki sivillere yönelik saldırıları kınıyor. Saldırılar ölüm ve yaralanmalarla sonuçlandı. Saldırılar nedeniyle ölenlerin ailelerine en derin saygılarımızı ve üzüntülerimizi iletiyorum.”

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in pazartesi günü Kolombiya’nın başkenti Bogota’da yapılacak Lima Grubu toplantısında, Venezuela’da kendini geçici devlet başkanı ilan eden Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido ile görüşeceği açıklandı.

Söz konusu görüşme, çoğu Batı ülkesi tarafından Venezuela’nın meşru devlet başkanı olarak tanınan Guaido’ya ABD’nin desteğinin devam etmesi olarak yorumlandı.

ABD’nin gönderdiği insani yardımları taşıyan konvoyların ülkeye girişinin Maduro’ya bağlı ordu tarafından engellenmesi sırasında çatışmalar yaşandı.

Güvenlik güçleri, Kolombiya’yı Venezuela’yı bağlayan Simon Bolivar Köprüsü’nde molotof kokteyli ve taş atan göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Simon Bolivar Köprüsü’nde iki kamyon ateşe verilirken hükümete yakın kaynaklar, kamyonların muhalifler tarafından provokatif amaçla yakıldığını iddia etti.

Maduro’ya muhalif kaynaklar ise kamyonların Bolivarcı Ulusal Muhafızlar (GNB) tarafından ateşe verildiğini savundu.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *