Yemin töreninde Mevlana’lı mesaj

Yemin töreninde Mevlana’lı mesaj

Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Yıldız Seferinoğlu için düzenlenen törende konuşan Başkan Arslan, “Mevlânâ der ki, ‘Beden Hz. Meryem’e benzer ve her birimiz o bedende bir İsa taşırız. Dolayısıyla ne istiyorsanız onun sancısını, tutkusunu ve arzusunu taşıyacaksınız.” dedi.

Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Yıldız Seferinoğlu için dün Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Salonu’nda yemin töreni düzenlendi.

Törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Yargıtay Başkanı, Danıştay Başkanı, Adalet Bakanı, Millî Savunma Bakanı, TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop, YSK Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akarca, Türkiye Barolar Birliği Başkanı, yüksek yargı üyeleri ve davetliler katıldı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, başkanvekilleri ve yeni üye Yıldız Seferinoğlu, konukları kapıda karşıladı.

Yemin etmenin anlamı

Törende konuşan Başkan Arslan, Seferinoğlu’nun engin tecrübesiyle Anayasa Mahkemesine katkı yapacağına inandığını belirtti. Kamusal görev ifa eden kişilerin yemin etmesinin evrensel bir uygulama olduğunu savunan Başkan Arslan, bu anlamda yemin etmenin bir sadakat ve taahhüt beyanı olduğunu söyledi.

Anayasa Mahkemesi üyeleri olarak göreve başlarken, Anayasa’yı ve temel hak ve hürriyetleri koruyacaklarına söz verdiklerini dile getiren Başkan Arslan sözlerine şöyle devam etti: “Diğer yandan da görevimizi yaparken her türlü etki ve kaygıdan uzak olarak sadece vicdanımızın emrine uyacağımızı taahhüt ediyoruz. Esasen Anayasa Mahkemesinin varlık nedeni andiçme metninde özetlenmiştir. Anayasa Mahkemesi, Anayasa’nın üstünlüğünü ve bireylerin temel haklarını, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı içinde korumakla görevli bir yüksek yargı kurumudur. Hiç kuşkusuz Mahkeme, Anayasa’yı koruma görevini anayasal sınırlar içerisinde hareket ederek yerine getirmektedir. Kadim devlet geleneğimizde adalet, devletin varlığını devam ettirmesinin temel şartı olarak kabul edilmiştir. Yusuf Has Hacib, bin yıl önce yazdığı Kutadgu Bilig’de, daha sonra Osmanlı devlet anlayışına da damgasını vuracak olan ‘adalet dairesi’ni çok iyi anlatmıştır, Adalet dairesi, merkezinde ‘adalet’in bulunduğu, bir iyi yönetim formülüdür. Buna göre, ‘Memleket tutmak için çok asker ve ordu lazımdır, askerini beslemek için de çok mal ve servete ihtiyaç vardır, bu malı elde etmek için halkın zengin olması gerektir, halkın zengin olması için de adil kanunlar konulmalıdır’. Yusuf Has Hâcib’e göre, ‘Hangi bey memlekette adil kanun koydu ise o, memleketini tanzim etmiş ve gününü aydınlatmıştır’.”

Hukuk, ekmek su kadar hayati ihtiyaç

Başkan Arslan, hukukun, her toplum için ekmek, su ve hava kadar hayati bir ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, “Hukukun üstünlüğünün sağlanması ve sürdürülmesi, bir ülkenin geleceğinin teminatıdır. Bu bağlamda Anayasa’da ifadesini bulan ve millî hedefimiz olan çağdaş medeniyet düzeyine ulaşma ancak tüm kural ve kurumlarıyla hukuk devletinin tesisiyle mümkündür. Tam da bu nedenle hukuk devleti anayasal kimliğimizin temeline yerleştirilmiştir.” dedi.

2018’de 35 bin başvuru sonuçlandı

Anayasa Mahkemesinin artan iş yüküne rağmen bireysel başvuruları makul sürede sonuçlandırmaya gayret gösterdiğine işaret eden Başkan Arslan, “23 Eylül 2012’den bugüne kadar toplam 216 bin civarındaki başvurudan 176 binini sonuçlandırmış bulunmaktayız. Yapılan başvuruları karşılama oranımız da her geçen yıl artmaktadır.” diye konuştu. Başkan Arslan, geçen yıl Mahkemeye 38 bin civarında başvuru yapıldığını, aynı yıl içinde 35 bin başvurunun sonuçlandırıldığını aktardı.

Hedeflerinin bu oranı yüzde yüze çıkarmak olduğunu söyleyen Başkan Arslan, “Çünkü önümüzde 40 bin civarında derdest bireysel başvuru dosyası var. Hedefimiz bu başvuruları mümkün olduğu kadar makul süre içinde sonuçlandırmaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Mevlana metaforu

Anayasa Mahkemesinin önünde yoğun iş yükü ve tamamen yeni olan hukuksal kurumlarla ilgili ilkeler geliştirme gibi bazı zorluklar bulunduğunu anlatan Zühtü Arslan, sözlerine şöyle devam etti: “Tüm zorluklara rağmen Anayasa Mahkemesi, norm denetiminde ve bireysel başvuruda 2012’den bu yana istikrarlı bir şekilde hak eksenli yaklaşımını devam ettirmektedir. Hak eksenli yaklaşım, temel hak ve hürriyetleri esas alan insanı yaşatma paradigmasına dayanmaktadır. Anayasa Mahkemesi olarak, Mevlana’nın pergel metaforundan mülhem, bir ayağımız bu toprakların değerlerinde sabit, diğer ayağımızla tüm dünyaya açılarak anayasal adaletin tesisi için çaba gösteriyoruz. Anayasanın ve temel hak ve hürriyetlerin tam olarak korunduğu, karşılaştırmalı anayasa yargısında iyi uygulama örnekleri arasında yerini alan ideal bir anayasallık denetiminin derdini ve arzusunu taşıyoruz. Zira biliyoruz ki etkili bir anayasallık denetimi demokratik hukuk devletinin varlığını devam ettirmesinde hayati bir işlev görmektedir.”

Başkan Arslan’ın konuşmasının ardından yemin törenine geçildi. Öz geçmişi okunan yeni üye Yıldız Seferinoğlu, ardından yemin etti. Seferinoğlu’na Başkan Arslan tarafından kisvesi giydirildi.

‘Her birimiz bedenimizde bir İsa taşırız’

Yemin töreni için ilk kez AYM’ye giden ve törene katılan AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin de twitter hesabından yayınladığı mesaj ile yeni üyeye başarılar diledi ve Başkan Zühtü Arslan’ın törende söylediği şu sözleri paylaştı:

“Mevlânâ Celaleddin Rumi der ki, ‘Beden Hz. Meryem’e benzer ve her birimiz o bedende bir İsa taşırız. Ne istiyorsanız onun sancısını tutkusunu ve arzusunu taşıyacaksınız.” dedi.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *