Polonya ve İsrail arasında ‘yahudi sütü içmişlik’ krizi

Polonya ve İsrail arasında ‘yahudi sütü içmişlik’ krizi

Daha birkaç gün önce, ABD’nin Polonya’da İran’a karşı düzenlediği zirvede samimi görüntüler veren İsrail ve Polonya arasındaki ilişkiler, İsrail Dışişleri Bakanı’nın Polonya hakkında söylediği sözler sonrası gerildi.

Polonyalıları yahudi düşmanlığı ile suçlayan İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, ”Polonyalılar anne sütü ile birlikte Yahudi düşmanlığı içtiler.” demişti.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, yaptığı açıklamada İsrailli bakanın sözlerine tepki göstererek, ülkesinin Vişergad Grubu Ülkeleri (V4:Polonya, Çekya, Macaristan ve Slovakya) – İsrail ortak toplantısına katılmayacağını açıkladı.

Katz’ın ifadelerinin ırkçı, kabul edilemez ve Polonya düşmanlığının bir örneği olduğuna dikkati çeken Morawiecki, Polonya’dan hiçbir yetkilinin V4+İsrail toplantısına katılmayacağını söyledi.

Morawiecki, V4’teki ortaklarının da Polonya hükümetinin aldığı karara saygı duyduklarını ifade etti.

Bu arada, İsrail’in Varşova Büyükelçisinin konuyla ilgili olarak Polonya Dışişleri Bakanlığa çağırıldığı belirtildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 17 Şubat’ta, “Polonyalılardan bazıları Holokost döneminde Nazilerle iş birliği yaptı.” açıklaması nedeniyle Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki’nin V4-İsrail toplantısına katılmayacağını, ülkenin Dışişleri Bakanı Jacek Czaputowicz tarafından temsil edileceğini açıklamıştı.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *