Patlamış mısır krizinden daha büyük sorun: Küfür ve müstehcenlik

Patlamış mısır krizinden daha büyük sorun: Küfür ve müstehcenlik

Sinemalarda patlamış mısır fiyatı tartışması gündemi günlerce işgal etmiş ve sonunda anlaşmayla çözülmüştü. Sinemadaki küfür ve cinsellik konusu ise henüz gündeme gelmiş değil.

Sinema filmleri için Sinema Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan kriterlerdeki uyumsuzluk Türkiye gazetesi yazarlarından Salih Uyan tarafından konu ediliyor. Sinemalara girişte uygulanan yaş sınırı ve uyarılarda anlaşılmayan noktalara dikkat çeken Salih Uyan, youtuber filmleri için farklı bir tarife uygulanıyor olabilir mi sorusunu da yöneltiyor.

“Bir film, iki çocuk, üç soru” başlıklı yazısında Salih Uyan, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinden, bu konu da patlamadan, cevabını bulamadığı sorulara cevap beklediğini belirterek, gerçek bir örnek üzerinden şunları anlatıyor:

Bir arkadaşım 9 ve 13 yaşlarında olan iki çocuğunu sinemaya götürmek istemiş. Afişlerin önünde biraz oyalandıktan sonra, çocuklar eğlenceli ve komik gözüken bir filmi seçmişler. Arkadaş da bir sürprizle karşılaşmamak için internetten filmin hangi yaşa uygun olduğuna bakmış.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan filmle ilgili değerlendirme ve sınıflandırma işaretleri aşağıdaki gibiymiş;

7+: 7 yaş ve üzeri izleyici kitlesi içindir.

13A: 13 yaş altı izleyici kitlesi aile eşliğinde izleyebilir.

Bu iki kriteri görünce hemen bilet alıp salona girmişler. Ama daha ilk sahneden itibaren sinkaflı küfürler gırla gitmiş. Espriler de bir türlü belin üzerine çıkmayınca, on dakika sonra apar topar filmden çıkmak zorunda kalmışlar. İşin kötü yanı salonu dolduran seyircilerin yarısı çocuk, diğer yarısı da çocukların aileleriymiş.

Filmden çıkınca arkadaş “Acaba yanlış mı gördüm?” diye tekrar internete bakmış. Yaşla ilgili gördükleri doğruymuş. Ama altta iki uyarı daha varmış.

– Cinsellik unsurları içerir

– Olumsuz örnek oluşturabilecek davranışlar içerir

Biz bu dört uyarının aynı film için nasıl bir araya geldiğini anlayamadık doğrusu.

Veya şöyle söyleyelim…

Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu?

Haftalardır patlamış mısır kriziyle uğraşan Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinden, bu konu da patlamadan aşağıdaki sorulara cevap bekliyoruz. Çünkü biz cevapları bulamadık.

1- Film cinsellik unsurları içeriyor ve olumsuz örnek oluşturabilecek davranışlarla doluysa, nasıl oluyor da 7 yaş ve üzerine uygundur kararı veriliyor?

2- Sürekli küfredilen ve müstehcen sahnelerle dolu bir film için, “13 yaş altı izleyici kitlesi aile eşliğinde izleyebilir” uyarısı ne alaka? Yani uygun olmayan bir sahne çıktığında anne çocuğun gözünü, baba da kulağını mı kapatacak?

3- Bu filmin başrolünde bir Youtube fenomeni var. Youtube fenomenlerini seyreden kitlenin yaş ortalaması da genelde 10-16 arası. Yani bu film 15 yaş ve üstü için uygun denseydi, seyircisiz kalabilirdi. Bu durumda başrolünde Youtuber olan filmlere farklı bir tarife uygulanıyor olabilir mi?

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *