Modern Türkiye’nin kadın önderleri

Modern Türkiye’nin kadın önderleri

Afife Jale’den Muazzez İlmiye Çığ’a kadar 40 kadın, Cumhuriyet’in ilk yıllarından bu yana faaliyetleriyle topluma “ışık tutan” kadınlar olarak sayıldı.

Melda Davran’ın ‘Kız Gücü Hikayeleri’ni bir solukta okuyup bitirdiğini belirten, Milliyet yazarlarından Ali Eyüboğlu, biyografi türündeki kitapta, Cumhuriyetin ilk yıllarından günümüze yaptıklarıyla topluma ışık tuttuğu iddia edilen 40 kadının, verdikleri savaşı nasıl kazandıklarının özeti olduğunu anlattı.

Toplumun modern yaşam tarzına geçişte, dinle birlikte geleneksel niteliklerinden de kurtarılmasını(!) amaçlayan ideolojik altyapıya sahip bu isimler, bugüne kadar yaptıkları ile özellikle laik kesimde belli bir hayran kitlesine sahip olmakla birlikte; ideolojik yönü belirgin olmayan isimler ise toplumun diğer kesimleri tarafından da kabul görüyor.

Bu isimlerin topluma yeniden örnekler olarak sunulmasını amaçlayan ‘Kız Gücü Hikayeleri’ isimli kitap, bugün Ali Eyüboğlu’nun yazısının da ana konusunu teşkil etti. İsimler çok tanıdık olmakla birlikte, hangi isimlerin bu grupta bir arada sayıldığı da merak ediliyor.

Yazısında, keşke ‘yeni nesil bunları rol model bellese’ notunu düşen Eyüboğlu, kitabın konusunu oluşturan o isimleri şöyle sıraladı:

Afife Jale, Aslı Erdoğan, Aysel Gürel, Ayşe Kulin, Azra Erhat, Bahriye Üçok, Betül Mardin, Bilge Olgaç, Denizkızı Eftalya, Duygu Asena, Fatma Aliye, Füraye Koral, Güher-Süher Pekinel, Gülriz Sururi, Halet Çambel, Halide Edip Adıvar, Leyla Gencer, Maryam Şahinyan, Melek Kobra, Meral Okay, Mina Urgan, Muazzez İlmiye Çığ, Müzeyyen Senar, Nene Hatun, Nermin Abadan Unat, Nezihe Muhiddin, Nihal Yeniobalı, Piyale Madra, Sabiha Gökçen, Safiye Ayla, Safiye Erol, Semiha Berksoy, Suat Derviş, Şafak Pavey, Tezer Ünlü, Thilda Kemal, Türkan Saylan, Ümmiye Koçak ve Yıldız Kenter.

Paylaş :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *